ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά

           Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη

          Υπ’ όψιν Αναπληρωτή Υπουργού, αρμόδιου για θέματα Προστασίας      του Πολίτη, κ. Τόσκα            

 

Θέμα: Ατέλειωτη ταλαιπωρία χιλιάδων νομίμων μεταναστών

Η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κρατικών φορέων και η κυβερνητική προχειρότητα σε ζητήματα μετανάστευσης, οδήγησαν σε μία ακόμη αρνητική πρωτοπορία για τη χώρα μας.

Αυτή τη φορά είναι τα τεχνικά προβλήματα του κοινού πληροφοριακού συστήματος των Υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και την ομαλή ένταξη νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα υπολειτουργεί από τις 17 Ιανουαρίου, χωρίς τα αρμόδια Υπουργεία να έχουν –έως τώρα- κινητοποιηθεί για την αποκατάσταση της βλάβης.

Μάλιστα, οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται για την συνολική λειτουργία του συστήματος προέρχονται, ουσιαστικά, από την οικονομική συνδρομή -μέσω παραβόλων- των μεταναστών προς το κράτος.

Ως αποτέλεσμα, οι μετανάστες αυτοί μετατρέπονται σε «αόρατα», νομικώς, πρόσωπα για τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους, να εργαστούν ή να συναλλάσσονται με δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση τους εντός της ζώνης Σένγκεν.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η τεχνική βλάβη στο κοινό πληροφοριακό σύστημα;