Παρά το γεγονός πως οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα παραμένει και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, τόνισε σε ομιλία στου στο 3ο Delphi Forum, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός  Ναυτιλίας, κ. Μιλτιαδης Βαρβιτσιώτης

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2017 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός αφίξεων προσφυγικών ροών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Από την άποψη λοιπόν των αριθμών φαίνεται πως οι πολιτικές της ΕΕ σε σχέση με την μεταναστευτική κρίση αποδίδουν καρπούς, ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς το θέμα των μεταναστευτικών ροών θα συνεχίσει να μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι το γεγονός ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται, ενώ η Ευρώπη εξαρτάται από το αν θα τηρήσει τη συμφωνία της η Τουρκία, ωστόσο ο απρόβλεπτος παράγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να υπάρξει συντονισμός στα θέματα φύλαξης των συνόρων, στη λειτουργία της Frontex, στην πολιτική ασύλου και στην ανατακατανομή των προσφύγων. 

Η μεταναστευτική κρίση δίχασε την Ευρώπη και άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς σε πολλές χώρες. Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιωτης, η αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε μια πιο ανθρωπιστική πολιτική κόστισε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία είδε το κόμμα της να χάνει σημαντικό ποσοστό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Απο τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι η πολιτική ένταξης και η αφομοίωση των μεταναστών στις κοινωνία, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιωτης. Παράλληλα, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά το θέμα της μετανάστευσης καθώς είναι ένα ζήτημα που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.