Σημεία συνέντευξης του Υπεύθυνου Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”

 

 

  • Βιώνουμε μια περίοδο συστηματικής κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι σαφές ότι τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά αφετηρία ενότητας και συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα πρέπει να έχουμε εθνικό μέτωπο. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση κάποιες φορές αναγάγει την εξωτερική μας πολιτική σε πεδίο άσκησης προσωπικών στρατηγικών. Και, αναπόφευκτα, εμφανίζεται απροετοίμαστη και αδύναμη να διαχειριστεί με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα τέτοιες καταστάσεις.

 

  • Η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μας, επομένως, δεν πρέπει να εξετάζεται ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Θυμίστε μου, υπήρξε κατά το παρελθόν Κυβέρνηση που να δώσει στον Ερντογάν το πρόσφορο πεδίο άσκησης για τις επεκτατικές του επιδιώξεις που χρόνια αποζητούσε; Υπήρξε ποτέ Πρωθυπουργός που να του επιτρέψει να έρθει εδώ και να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης; Ή που να του δώσει τη δυνατότητα να κατηγορεί την ελληνική Πολιτεία για ασυνέπεια υποσχέσεων, επειδή δεν παρέκαμψε το εθνικό δίκαιο και παρείχε άσυλο σε 8 Τούρκους αξιωματικούς;

 

  • Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για φθηνούς εντυπωσιασμούς και η ιστορία μας διδάσκει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οικοδομούνται καθημερινά με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διεθνείς συμμαχίες. Όχι με ανακύκλωση των εκατέρωθεν προκλήσεων.

 

  • Το ζήτημα δεν είναι μόνο ονοματολογικό. Πρέπει κάποια στιγμή οι γείτονες μας να βάλουν τέρμα στα ζητήματα αλυτρωτισμού που τους διακατέχουν. Στο Σύνταγμα, στην εν γένει πολιτισμική τους ταυτότητα, ακόμα και στα σχολικά τους βιβλία. Η Ελλάδα είναι χώρα που επιδιώκει λύσεις, αλλά δεν ανέχεται αυτές να αποτελούν προϊόν διεθνών εκβιασμών.

 

  • Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, υπερβαίνοντας τον σημερινό θεσμικό μας ρόλο και λειτουργώντας με το διαχρονικό -εκείνον της υπευθυνότητας- έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει συνεννόηση και διάλογο σε τέτοια ζητήματα. Δυστυχώς, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση επικίνδυνη. Που κάθε τι διαφορετικό επιλέγει να το  απομονώνει και όχι να το ενώνει.

 

  • Η Νέα Δημοκρατία ζητά διερεύνηση τυχόν ευθυνών. Δεν στοχοποιεί. Δε βγάζει πορίσματα ως άλλος δικαστής και δεν ανακηρύσσει ενόχους. Στη λάσπη δεν απαντάμε με λάσπη, αλλά με υπευθυνότητα και καθαρότητα. Το ίδιο, βέβαια, θα κάνουμε και ως Κυβέρνηση.

 

  • Για την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τη λήψη των σωστών αποφάσεων, χρειάζεται ένας. Αυτός που θα κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια, θα αναλάβει την ευθύνη και δε θα κρύβεται πίσω από “βολικούς” συγκυβερνώντες. Και αυτός ,σήμερα, είναι ένας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.