Συνέντευξη στην εφημερίδα «Γνώμη της Πάτρας»

 

-Κύριε Βαρβιτσιώτη,  η Πάτρα είναι από τις περιοχές που αντιμετωπίζει το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού. Κάτοικοι σε κινητοποιήσεις , λιμενικοί και αστυνομικοί σε καθημερινούς κινδύνους. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί, σήμερα, έναν ακόμη από τους πολλούς θύλακες ανομίας που εμφανίζονται διαρκώς, σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα. Οι καθημερινές προσπάθειες των μεταναστών να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία, έχουν οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε οδομαχίες και στον τραυματισμό των αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων. Η λειτουργία του νέου λιμανιού της περιοχής φιλοδοξούσε και είχε καταφέρει να δώσει τέλος, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ανάλογα φαινόμενα παραβατικότητας. Φαινόμενα που, τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς επανεμφανίζονται.  Και αυτό γίνεται γιατί, η Κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για τη σωστή φύλαξη και την περαιτέρω επέκταση του χώρου ISPS του λιμανιού. Ενός χώρου που, ενώ δημιουργήθηκε για να αποτρέπει την είσοδο των μεταναστών στο λιμάνι, σήμερα αποτελεί την κύρια ζώνη εντάσεων και επεισοδίων. Και, γιατί, έχει επιτρέψει στους παράνομους μετανάστες να καταλάβουν ανενόχλητοι τα κτίρια κοντά στο Λιμάνι, χρησιμοποιώντας τα ως ορμητήρια. Είναι σαφές ότι η θλιβερή αυτή εικόνα προσβάλλει μια ολόκληρη πόλη και μια ολόκληρη περιοχή. Επίσης, σαφές, όμως, είναι ότι με τη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εικόνα αυτή θα τερματιστεί.

 

-Εθνικά Θέματα: Μιλάτε για διγλωσσία της κυβέρνησης, κυρίως στο Σκοπιανό. Ποιά είναι η θέση της Ν.Δ.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να χαράζεται με υπευθυνότητα και κατόπιν εθνικής συνεννόησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όμως, επιλέγει να εργαλειοποιεί τα εθνικά θέματα ως πεδίο μικροκομματικών επιδιώξεων και προσωπικών στρατηγικών. Το Σκοπιανό, στο οποίο αναφέρεστε, είναι ένα από αυτά. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση συζητά για αυτό πίσω από κλειστές πόρτες στο εξωτερικό, ενώ, ταυτόχρονα τροφοδοτεί διάφορα σενάρια ονοματοδοσίας στο εσωτερικό. Και σίγουρα η πρώτη φορά που συμπολιτευόμενο κόμμα έχει εξουσιοδοτήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο αρχηγός του εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως όψιμος «μακεδονομάχος». Πρέπει, όμως, να σας πω ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ονοματολογικό. Γιατί, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν έχουν μπει τα θέματα αλυτρωτισμού, στα οποία πρέπει να βάλουν τέρμα οι γείτονες μας. Στο Σύνταγμα, στην εν γένει πολιτισμική ταυτότητα, ακόμα και στα σχολικά τους βιβλία. Η Νέα Δημοκρατία έχει, από την πρώτη κιόλας στιγμή, επισημάνει την ανάγκη εξεύρεσης μιας ενιαίας και αδιαίρετης λύσης. Μιας λύσης-«πακέτο» που θα εγκριθεί ομόφωνα από την πλειοψηφία όχι μόνο της Βουλής, αλλά και του ελληνικού λαού. Μιας λύσης που θα αποτελέσει διπλωματική νίκη και όχι ταπείνωση για τη χώρα μας.

 

-Ο πρωθυπουργός, υπουργοί  και στελέχη επιμένουν καθημερινά ότι τον Αύγουστο έρχεται το τέλος των μνημονίων. Ποιά είναι η άποψη σας;

Η καθαρή «έξοδος» από τα μνημόνια αποτελεί, σήμερα, ζητούμενο για όλους μας. Αρκεί, όμως, να αποτυπώνεται και στην πράξη κα όχι μόνο στις μεγαλόστομες εξαγγελίες. Γιατί, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η έξοδος που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση είναι έξοδος από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά όχι από τις βαρύτατες δεσμεύσεις, τις οποίες και έχει επιβάλει στη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Γιατί, τα μέτρα 5,2 δις. ευρώ, ανάμεσα στα οποία περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου, τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 και η απώλεια 26 δις. εθνικού πλούτου αποτελούν, δυστυχώς, τον επώδυνο λογαριασμό της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι, όσο δεν υιοθετούμε ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεν αποφασίζουμε από μόνοι μας ποια είναι η χώρα που θέλουμε να οικοδομήσουμε, αλλά, αντιθέτως, προσανατολιζόμαστε μόνο κάθε φορά στο πως θα «περνάμε» επιτυχώς την κάθε λογής αξιολόγηση των δανειστών, η Ελλάδα δε θα πατήσει ποτέ στα πόδια της και θα βρίσκεται πάντα υπό στενή εποπτεία. Προσωπικά πιστεύω σε μια Ελλάδα που δεν πανηγυρίζει, επειδή βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όταν την ίδια ώρα τα καλύτερα της μυαλά μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αλλά, πιστεύω σε μια Ελλάδα, στην οποία η ανάπτυξη δε θα αποτελεί ζητούμενο, αλλά δεδομένο. Σε μια Ελλάδα που θα δίνει κίνητρα στη Νέα Γενιά να μείνει και να δημιουργήσει μέσα σ’ αυτή.

-Υπάρχει εκτίμηση ότι σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

Η εκτίμηση μου είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η χώρα έχει περισσότερο από ανάγκη τις εκλογές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκολλητική ύλη που οδήγησε στο σχηματισμό της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι η κοινή τους αγάπη για την «καρέκλα».  Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να την αποχωριστούν πρόωρα.

-Μετεκλογικές συνεργασίες. Πιστεύετε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ιδανικός (συγ)κυβερνητικός εταίρος;

Η Νέα Δημοκρατία δεν αναζητά συμμαχίες στην Κυβέρνηση, αλλά στην κοινωνία. Γιατί, η παράταξη μας διαχρονικά αφουγκράζεται τον παλμό της και πορεύεται με γνώμονα τις ανάγκες της. Και μόνο με αυτήν στο πλευρό μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν παραμένει ανοιχτός ο διάλογος μας με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την επίτευξη στέρεας και όχι «αλά καρτ» συνεννόησης. Άλλωστε, αυτό τόνισε και ο Πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Αρκεί, βέβαια, η συναίνεση αυτή να προκύψει μέσα από αμοιβαίες αγωνίες για τον τόπο και όχι από παλαιοκομματικές εμμονές.