ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Περιεχόμενο συμφωνίας με τη Γερμανία για την επιστροφή μεταναστών

            Μετά το πέρας της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Α. Μέρκελ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, επιβεβαίωσαν ότι κατέληξαν σε διμερή συμφωνία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Νότια Ευρώπη προς τη Γερμανία. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Ισπανία, δεν φαίνεται να έχει λάβει κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα για αυτή την συμφωνία. Ακόμα και η παράταση του καθεστώτος του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ παρατάθηκε μόνο για ένα εξάμηνο σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

            Σε μία περίοδο που το ζητούμενο είναι η μείωση των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί η χώρα μας, δεχόμαστε, όπως φαίνεται, την επιστροφή χιλιάδων ακόμα. Επίσης η εξαγγελία για δημιουργία πλατφόρμας αποβίβασης μεταναστών και η εθελοντική δημιουργία καινούργιων κέντρων υποδοχής (hotspot) συμπίπτει με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες στις οποίες προχωρά το Υπουργείο Μετανάστευσης για την δημιουργία καινούργιο hot spot στην Σάμο με την εύλογη, πλέον, αγανάκτηση των κατοίκων. Δημιουργείται, λοιπόν, μια σειρά ερωτημάτων, αναφορικά με το πλήρες και ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Προβλέπεται διάκριση μεταξύ των μεταναστών που εισέρχονται εφεξής στη Γερμανία ή έχει και αναδρομική ισχύ για τα έτη 2015-16;
  • Ποια τα ανταλλάγματα για τη χώρα μας;
  • Πόσα και ποια καινούργια κέντρα υποδοχής σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση.