Η Αττική μετρά δεκάδες νεκρούς και τεράστιες ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ευθύνες για την τραγωδία αυτή είναι απρόσωπες;  

 

Η Αττική και η χώρα ολόκληρη βίωσε μια πρωτοφανή και ανείπωτη τραγωδία. Και, σίγουρα, την ώρα που η πατρίδα πενθεί η οποιαδήποτε αντιπαράθεση είναι άκαιρη και διχαστική.

Τα ερωτήματα που αναδύονται, όμως, μέσα από τις στάχτες είναι αμείλικτα. Και σε αυτά, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση. Καμία! Παρά μόνο δριμύτατα «κατηγορώ»! Προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς επειδή μετέδιδαν εικόνες που δεν «άρεσαν», ακόμα και προς τους ανθρώπους, που έχασαν τα σπίτια τους, επειδή προφανώς έθεταν ερωτήματα που δε «βόλευαν»!

Η αποτροπή μιας φυσικής καταστροφής προϋποθέτει σχέδιο, πρόληψη, συντονισμό. Και από ό,τι φαίνεται, μέχρι στιγμής, τίποτε από αυτά δεν υπήρξε. Και ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το ότι ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να μας ενημερώσει υπεύθυνα για το πόσοι και ποιοι αγνοούνται.

Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:

Κράτος που τον τελευταίο χρόνο θρηνεί εκατόμβες θυμάτων από πλημμύρες το χειμώνα και από πυρκαγιές το καλοκαίρι, μόνο οργανωμένο δεν είναι! Είναι σαφές ότι ευθύνες υπάρχουν και έχουν και ονοματεπώνυμο.

 

Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των Παραπολιτικών για τη ρύθμιση του δανείου και την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα του αδερφού του πρωθυπουργού. Τι σκοπεύει να πράξει η ΝΔ για το μείζον αυτό ζήτημα;

 

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αποκαλυπτόταν μια τέτοια υπόθεση για κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ! Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ερωτήσεις και περιμένει απαντήσεις. Και από την Κυβέρνηση, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα είναι το ζητούμενο: να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σχέση της Κυβέρνησης με την διαφάνεια αποδεικνύεται γκρίζα και προβληματική. Ούτε και ότι οι διατάξεις που νομοθετεί δε υπηρετούν συμφέροντα κοινωνικά, αλλά συντροφικά. Και εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο μέχρι τώρα «λαλίστατος» κ. Τσίπρας, συνεχίζει να κρύβεται. Οφείλει, όμως, να αντιληφθεί ότι το ζήτημα που εγείρεται, πέραν από οικογενειακό του, είναι και αμιγώς πολιτικό.

 

Πως βλέπετε το μετεκλογικό τοπίο, σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη; Υπάρχει προοπτική συνεργασίας με το Ποτάμι, που είναι και πάλι πλέον αυτόνομο κόμμα;


Ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά οι ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Ένα από τα πράγματα που ανέδειξε η κρίση, άλλωστε, είναι ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας δε φάνηκαν ικανές να βγάλουν τη χώρα από αυτήν. Η Ελλάδα, σήμερα, έχει ανάγκη από οικονομική σταθερότητα, εθνική ενότητα και πολιτική υπευθυνότητα. Τρίπτυχο που μόνο μία αυτοδύναμη, σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει.

 

Η ΠΓΔΜ μπήκε πλέον σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θεωρείτε ορατό το ενδεχόμενο να μην εμφανιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών; 


Από την πρώτη στιγμή, έχω, προσωπικά, επισημάνει ότι η συμφωνία αυτή παράγει έννομα αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο από την ανακοίνωσή της κιόλας. Και αν η Κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι υπήρχαν χώρες που αναγνώριζαν το συγκεκριμένο κράτος με σκέτο το όνομα «Μακεδονία», εγώ σας υπενθυμίζω ότι αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό, προκειμένου τα Σκόπια να επιτύχουν τη διαχρονική επιδίωξη τους και να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη δυνατότητα να το κάνουν, επιτέλους, πράξη τους το δίνουν, σήμερα, δύο άνθρωποι: ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Όπως, επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους του να αναγορεύονται Μακεδόνες και στα προϊόντα που παράγουν να τα εμπορεύονται ως μακεδονικά. Και αν κάποιοι διατρανώνουν συνεχώς ότι δε θα κυρώσουν τη συμφωνία στη Βουλή, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι, τόσο το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογήσει, επειδή θα φοβηθούν που τον Γενάρη οι ΑΝΕΛ θα αλλάξουν τη στάση τους πάνω στο θέμα αυτό.

 

Η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τους πρόσφυγες και μετανάστες τείνει να γίνει εκρηκτική. Τι προτείνετε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

 

Αναφέρεστε σε ένα ζήτημα το οποίο, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα εκλογικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί, παράλληλα, το ζήτημα, στο οποίο η Κυβέρνηση έχει αποτύχει δραματικά, παρότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας το πλεονέκτημα της θεσμικής κατοχύρωσης και από δύο συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόλα αυτά, η ομολογία ανικανότητας της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει αλλάξει τρεις υπουργούς, ενώ έχουν παραιτηθεί με έντονες μομφές και οι τρεις της γενικοί γραμματείς.

Δύο είναι, σήμερα, οι δομικές μας διαφορές με την Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Πρώτον, ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα σύνορα της πατρίδος δεν είναι ανοιχτά και προσπελάσιμα για τον κάθε παράνομο μετανάστη. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα φυλάττει. Τελεία και παύλα.

Δεύτερον, για εμάς άλλο πρόσφυγας και άλλο παράνομος μετανάστης. Διαφορά που η Κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται. Εμείς θεωρούμε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα -επειδή, ακριβώς, έχουν παραβιάσει διεθνείς συνθήκες- οφείλουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση της Ευρώπης με την γείτονα χώρα. Ούτε να «λιάζονται», ούτε να «εξαφανίζονται», όπως γίνεται μέχρι τώρα. Σήμερα, οι κάτοικοι των νησιών μας είναι αυτοί που, σε μεγάλο βαθμό, «πληρώνουν το μάρμαρο» της κυβερνητικής ανικανότητας. Το Ανατολικό Αιγαίο, όμως, δεν αντέχει να «σηκώνει άλλο στις πλάτες του» το μεταναστευτικό, εν ονόματι όλης της Ευρώπης.