«Αμφιβάλλω πάρα πολύ για τον τρόπο διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων»

 

 

‒ Η Ν.Δ. και εσείς προσωπικά, έχετε αναδείξει το ζήτημα της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι “όλα βαίνουν καλώς” και πως παίρνει άριστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς.   

 

Έχουμε καταθέσει στη Βουλή αλλεπάλληλες ερωτήσεις  και αιτήσεις καταθέσεως εγγράφων για το θέμα. Ούτε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε το Υπουργείο Υγείας μας έχουν απαντήσει. Ο κ. Βίτσας, ακόμα και χθες στην “απάντηση” σε Επίκαιρη Ερώτησή μου, δήλωσε αναρμόδιος. Αλήθεια, ποιος ο λόγος ύπαρξης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν κάποιοι άλλοι διαχειρίζονται τα κονδύλια; Είναι διακοσμητικός ο χαρακτήρας του; Είναι μια υπηρεσία του ελληνικού κράτους που κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια το χρόνο στον φορολογούμενο, χωρίς να παράγει κανένα έργο και χωρίς να έχει στη διάθεσή της τα κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού; Τότε γιατί το κάναμε το Υπουργείο; Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της πολιτικής ανικανότητας και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Φτιάξαμε θέσεις, υπουργικά γραφεία, μετακλητούς υπαλλήλους, γενικούς γραμματείς, διευθυντές, κι όλοι αυτοί αμείβονται χωρίς να παράγουν τίποτε, δεν έχουν κανένα λόγο στη διαχείριση των κονδυλίων! Το ένα Υπουργείο δεν συνεννοείται με το άλλο, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κριτική μας στην κυβέρνηση είναι συνολική.

 

Επιπλέον, μπορεί η Ε.Ε. να λέει ότι τα χρήματά της όντως διατέθηκαν, και δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω γι αυτό, αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ για τον τρόπο με τον οποίο διατέθηκαν. Για το αν διατέθηκαν σωστά, αν βρήκαν ανταπόκριση εκεί που πήγαν. Γιατί, για παράδειγμα, φέρνουμε γιατρούς από τη Νορβηγία, με έξτρα επιδόματα για να δουλέψουν στη Μόρια, μας κοστίζουν, ο κάθε ένας, δέκα με δώδεκα χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ θα μπορούσαμε, με τα ίδια και λιγότερα χρήματα, να είχαμε προσλάβει Έλληνες γιατρούς, να είχαμε αποκτήσει και την τεχνογνωσία και την εμπειρία, δίνοντας ταυτόχρονα δουλειά στους δικούς μας χιλιάδες νέους, οι οποίοι μεταναστεύουν για να βρουν καλύτερο μέλλον, ενώ θα μπορούσαν να είχαν συνδράμει στην αντιμετώπιση μιας σοβαρής κρίσης και να έμεναν στον τόπο τους. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αλλεργία της κυβέρνησης ακόμα και στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, όπου δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που της έχουν διατεθεί από σχετικά προγράμματα.

 

 

‒ Πέρα από τη διαχείριση των πόρων, υπάρχει και το θέμα των στοιχείων για τις ροές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα και εξαιτίας των αυξημένων ροών.

Δεν γνωρίζω αν τα στοιχεία για τις ροές που αναρτά η κυβέρνηση είναι πράγματι ακριβή. Γιατί, τα στοιχεία που εγώ έχω στη διάθεσή μου είναι ότι φέτος το καλοκαίρι, είχαμε περίπου δέκα χιλιάδες πεντακόσιες αφίξεις σε σχέση με δώδεκα χιλιάδες πεντακόσιες πέρυσι το καλοκαίρι.

 

 

‒ Οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν κατ' επανάληψη αναφερθεί σε ακραία στοιχεία που υποκινούν τις αντιδράσεις στα νησιά. Στοιχεία με τα οποία ταυτίζεται η Ν.Δ. Τι απαντάτε;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του είναι πρόσωπα που δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα στα νησιά ακόμα και από πρόσωπα που έχουν στηρίξει και εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως ο Δήμαρχος Μυτιλήνης. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων είναι αυτή που αισθάνεται εγκαταλελειμμένη στη μοίρα της, με τις περιουσίες, τις πόλεις, τα χωριά τους, να είναι αντικείμενο χλεύης της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Μιλήστε σε ένα κάτοικο της Μόριας για την αθλιότητα στο hot-spot και θα σας πει πόσο προσβεβλημένος αισθάνεται για το γεγονός ότι το χωριό του έγινε γνωστό στην παγκόσμια κοινότητα ως τόπος ανθρώπινης απαξίωσης, αντί να συζητιέται για τη φιλοξενία, για τα προϊόντα, για τις ομορφιές του τόπου. Το ίδιο ισχύει για τη Σάμο, για τη Χίο. Κι αυτές προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν οι εικόνες που μεταδίδονται, επί χρόνια πια.

 

 

‒Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η Ν.Δ. αποτελεί μέρος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ότι ταυτίζεται με τον Βίκτορ Όρμπαν...

Δεν έχουμε να απολογηθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική μας στάση. Η Ν.Δ έχει συγκρουστεί με τον Όρμπαν δια της ψήφου της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα περιστατικά βίας, εξαθλίωσης, έλλειψης στοιχειώδους υγειονομικής προστασίας δείχνουν το απάνθρωπο πρόσωπο μιας αναποτελεσματικής πολιτικής, μιας απάνθρωπης συμπεριφοράς, αυτής της κυβέρνησης. Αυτοί πρέπει να απολογηθούν. Ενώ έχουν γίνει δέκτες μιας τεράστιας χρηματοδότησης, ενώ έχουν 1,6 δις στη διάθεσή τους και δύο Επιτρόπους της Ε.Ε. να σκύβουν πάνω από το πρόβλημα, τόσα χρόνια μετά, δεν έχουν επιλύει το πρόβλημα διαβίωσης 15 χιλιάδων ανθρώπων . Αν αυτό δεν αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ανικανότητας, τότε τι είναι;