Συνέντευξη Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

 

ΝΔ έχει σηκώσει ψηλά το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό. Εντοπίζετε γκρίζες ζώνες;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις «γκρίζες ζώνες» δεν είμαστε εμείς που τις έχουμε εντοπίσει. Τις έχει αναδείξει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης που, από το 2017, διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο στη χώρα μας. Όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας, που, εδώ και δύο χρόνια, δημοσιοποιούν εκθέσεις που εξευτελίζουν τη χώρα μας. Και θλιβερό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα η πατρίδα μας να «σέρνεται» στα «μανταλάκια» του διεθνούς Τύπου. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχει λάβει για τη διαχείριση του Προσφυγικού από την Ευρώπη τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και απέναντι στο συνολικά ένα 1,6 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει σήμερα την εικόνα της Μόριας! Μια εικόνα αυταπόδεικτα αναντίστοιχη με τον πακτωλό των χρημάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος. 

Την ίδια ώρα, έχουμε δύο δεδομένα: Πρώτον, τους αρμόδιους υπουργούς να μην προσκομίζουν αριθμούς και έγγραφα σε 64 συνολικά ερωτήσεις που τους έχω θέσει για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και, δεύτερον, μία κυβέρνηση, που στον έλεγχο που της γίνεται από τον τύπο, δεν απαντά με στοιχεία, αλλά απαντά με χειροπέδες. Θέλω, μέσα από την εφημερίδα σας, να ξεκαθαρίσω κάτι: Απέναντι σε αυτόν το διεθνή διασυρμό που υφίσταται η χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία δε θα παραμείνει αμέτοχη. Θα συνεχίσει να ρωτά, να ελέγχει, να αναζητά ευθύνες.

 

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με έναν συγκεκριμένο τρόπο εδώ και τέσσερα χρόνια. Πώς αποτιμάτε αυτή τη διαχείριση;

Σήμερα, ένα είναι το τρίπτυχο που  χαρακτηρίζει την απερχόμενη κυβέρνηση: Αδυναμία, ανικανότητα, αδιαφάνεια.Τέσσερα χρόνια  αδυναμίας στο να χαράξει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Τέσσερα χρόνια  ανικανότηταςστο να την εφαρμόσει. Και τέσσερα χρόνια  αδιαφάνειας στον τρόπο διαχείρισης του πακτωλού των εκατομμυρίων που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε την Ελλάδα μας από χώρα εθνικής κυριαρχίας σε χώρο διέλευσης και παραμονής εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών. Και όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει το σύνολο του διεθνούς Τύπου. Τα καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το σύνολο των διεθνών οργανώσεων. Τα ομολογούν  -κατά καιρούς- και  οι ίδιοι οι γενικοί τους γραμματείς παραιτούμενοι, ο ένας μετά τον άλλο, με βαριές μομφές. Τα αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα. Γιατί, σήμερα, οι κάτοικοι των νησιών μας είναι αυτοί που, σε μεγάλο βαθμό, «πληρώνουν το μάρμαρο» της κυβερνητικής ανικανότητας. Είναι αυτοί που καθημερινά βιώνουν τα αποτελέσματα της ανεπάρκειάς τους. Γι αυτό και πρέπει, επιτέλους, να τονιστεί προς κάθε κατεύθυνση ένα πράγμα: Το Ανατολικό Αιγαίο δεν αντέχει άλλο να σε μετατρέπεται σε άναρχη αποθήκη ψυχών ενός προβλήματος, όχι εθνικού, αλλά αμιγώς ευρωπαϊκού.

 

Η πολιτική για το Μεταναστευτικό πρέπει να είναι πάντα συνεπής με τις ευρωπαϊκές προβλέψεις. Τι διαφορετικό θα κάνει η ΝΔ;

Πρώτον, για εμάς τα σύνορα της πατρίδος δεν είναι ανοιχτά και προσπελάσιμα για τον κάθε παράνομο μετανάστη. Γιατί, πολύ απλά, η Ελλάδα -ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο κύριος Τσίπρας- έχει θαλάσσια σύνορα! Και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα φυλάττει και να τα προστατεύει. Δεύτερον, ξεκαθαρίζω για πολλοστή φορά, ότι άλλο πρόσφυγας και άλλο παράνομος μετανάστης. Διαφορά που η απερχόμενη κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται. Εμείς θεωρούμε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα -επειδή, ακριβώς, έχουν παραβιάσει διεθνείς συνθήκες- οφείλουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση της Ευρώπης με την γείτονα χώρα. Ούτε να «λιάζονται», ούτε να «εξαφανίζονται», όπως γίνεται σήμερα. Και, για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάζεται να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες διαχωρισμού μεταξύ τους, ενέργεια στην οποία η κυβέρνηση, παρά τις διαρκείς μας επισημάνσεις, αρνείται να προχωρήσει. Τρίτον, ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση της άπλετης χρηματοδότησης που βρίσκεται στη διάθεση της χώρας. Προκειμένου να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Κλείνω με  κάτι τελευταίο: Είναι η ώρα η Πολιτεία να εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους των νησιώνπου, σήμερα, πλήττεται η εμπιστοσύνη τους προς αυτήν. Οι εικόνες ντροπής με πολέμους συμμοριών των διαφόρων εθνοτήτων μέσα στους χώρους υποδοχής, οι στοιβαγμένες σκηνές μέσα στα λιμάνια, τα κλεισίματα δρόμων και η καταστροφή περιουσιών είναι εικόνες που σύντομα μπαίνουν πια στο παρελθόν. Μαζί με τα προσφυγόπουλα που περπατάνε ξυπόλητα μέσα στα χιόνια, μαζί με τις έγκυες μητέρες που στοιβάζονται στις σκηνές της Μόριας. Και δεν θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν μόνο αυτές οι εικόνες, αλλά και εκείνοι που τις δημιούργησαν. Δηλαδή, η κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Ευρύτερα, βρισκόμαστε λίγο μετά τη ΔΕΘ και την αντιπαράθεση αφηγημάτων των κ.κ. Τσίπρα-Μητσοτάκη. Ποια είναι η ουσιαστική διαφοροποίηση, πέρα από τις εξαγγελίες για ελαφρύνσεις;

Μία και βασική: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Μίλησε για την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα που μπορούμε να οικοδομήσουμε. Και μέσα από την ομιλία του ενέπνευσε, ένωσε, οραματίστηκε. Ο κ. Τσίπρας, αντιθέτως, εμφανίστηκε ως ένας Πρωθυπουργός σε αποδρομή. Που αναλώθηκε σε κάλπικες υποσχέσεις, γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι θα κληθεί να τις υλοποιήσει μια άλλη κυβέρνηση. Απευθυνόμενος και πάλι στην Ελλάδα που εκείνος δημιούργησε και που όλοι μας  βιώνουμε σήμερα. Μια Ελλάδα φτωχοποιημένη, με τον ίδιο να έχει καταστεί, σήμερα, συνέταιρος σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία, σε κάθε μισθωτό, σε κάθε συνταξιούχο, αφού παρακρατά το 60% του εισοδήματος τους!  Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε εμείς είναι τελείως διαφορετική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, δε θα εισβάλει στην τσέπη των πολιτών όλο τον χρόνο -μέσω της φορολογίας- και κάθε Σεπτέμβρη θα εξαγγέλλει απλά τι προτίθεται να τους επιστρέψει πίσω. Αυτή είναι η Ελλάδα που σχεδιάζουμε εμείς. Και τη σχεδιάζουμε όχι με στόχευση τις επόμενες εκλογές, αλλά με επίκεντρο τις επόμενες γενεές.