Εξετάζουμε το Μεταναστευτικό ως μέγιστη εθνική πρόκληση. Και το εξετάζουμε με συγκεκριμένο σχέδιο. Γιατί πρόκειται για το ζήτημα που, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα εκλογικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί, παράλληλα, το ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση έχει αποτύχει δραματικά, παρότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας το πλεονέκτημα της θεσμικής κατοχύρωσης και από δύο συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα ένα είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την απερχόμενη κυβέρνηση: αδυναμία – ανικανότητα – αδιαφάνεια. Τέσσερα χρόνια αδυναμίας στο να χαράξει μια συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Τέσσερα χρόνια ανικανότητας στο να την εφαρμόσει. Και τέσσερα χρόνια αδιαφάνειας στον τρόπο διαχείρισης του πακτωλού των εκατομμυρίων που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι η κυβέρνηση που μετέτρεψε την Ελλάδα μας από χώρα εθνικής κυριαρχίας σε χώρο διέλευσης και παραμονής εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών. Και όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει το σύνολο του διεθνούς Τύπου. Τα καταγγέλλει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το σύνολο των διεθνών οργανώσεων. Τα αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα.

Πλέον, μετά τις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων, είναι και οι στενοί συνεργάτες τους που εξαπολύουν καταγγελίες για κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων. Οι καταγγελίες του κ. Ηλιόπουλου θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Ηρθε όμως η ώρα σε αυτές τις κυβερνητικές «σκιές» γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού να χυθεί άπλετο φως. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δύναται, ακόμη και σήμερα, να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και να εμποδίσει την εκδήλωση φαινομένων ανομίας και περιστατικών βίας εντός των προσφυγικών καταυλισμών.

Ο κατάλογος όμως των εικόνων ντροπής που κάνουν καθημερινά τον γύρο του κόσμου δεν τελειώνει εδώ. Οι ακήρυχτοι πόλεμοι συμμοριών των διαφόρων εθνοτήτων μέσα στους χώρους υποδοχής, οι στοιβαγμένες σκηνές μέσα στα λιμάνια, τα κλεισίματα δρόμων και η καταστροφή περιουσιών των ντόπιων κατοίκων συμπληρώνουν το παζλ της ολέθριας διαχείρισης του Προσφυγικού από την κυβέρνηση.
Εμείς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, προειδοποιήσαμε. Επισημάναμε τους κινδύνους. Ασκήσαμε κριτική. Τολμήσαμε και καταθέσαμε πρώτοι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του Μεταναστευτικού. Σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις διαστάσεις διαχείρισης του φαινομένου.

Πρώτον, για εμάς τα σύνορα της πατρίδος δεν είναι ανοιχτά και προσπελάσιμα για τον κάθε παράνομο μετανάστη. Δεύτερον, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι άλλο πρόσφυγας και άλλο παράνομος μετανάστης. Μια ειδοποιός διαφορά που η απερχόμενη κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, επιμένει να μην κατανοεί. Εμείς θεωρούμε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα -επειδή ακριβώς έχουν παραβιάσει διεθνείς συνθήκες- οφείλουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση της Ευρώπης με τη γείτονα χώρα. Ούτε να «λιάζονται» ούτε να «εξαφανίζονται», όπως γίνεται σήμερα.

Και για να γίνει αυτό, βέβαια, χρειάζεται να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες διαχωρισμού μεταξύ τους, ενέργεια στην οποία η κυβέρνηση, παρά τις διαρκείς μας επισημάνσεις, αρνείται να προχωρήσει. Και κάτι τελευταίο: είναι η ώρα η πολιτεία να εμπνεύσει ξανά την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους των νησιών, που σήμερα πλήττεται η εμπιστοσύνη τους προς αυτή. Και πρέπει να τονιστεί ότι αυτοί οι κάτοικοι είναι σήμερα τα άμεσα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Γι’ αυτούς τους λόγους βρίσκεται ψηλά η ανακούφιση των ίδιων και των κοινωνιών τους στη μετεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η ατζέντα στο σύνολό της δεν είναι ούτε προς διαπραγμάτευση ούτε πρόκειται να υποστεί αλλαγές και εκπτώσεις στην πορεία. Αλλωστε, η παράταξη μας στο πρόσφατο παρελθόν είχε κληθεί να δώσει λύσεις στο Προσφυγικό και τα είχε καταφέρει. Και τώρα θα το ξανακάνει.