Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2018

 

 

Σημεία συνέντευξης του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

 

 

 

 

  • Είναι η πρώτη φορά που χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει τέτοια τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια και παραδίδει τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Για αυτό και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Ο έλεγχος από τη Νέα Δημοκρατία για το πού πήγαν οι πακτωλοί των εκατομμυρίων ευρώ του προσφυγικού θα συνεχιστεί. Και όσο η Κυβέρνηση δε δίνει στοιχεία στο φως, εμείς θα συνεχίσουμε να την κατηγορούμε ευθέως για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
  • Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση είχε και τα θεσμικά εργαλεία και τα χρήματα και όλον τον χρόνο για να αποσυμπιέσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από «αποθήκες ψυχών» που τα έχει μετατρέψει. Και τι μας παραδίδει, αντί αυτών σήμερα, ο κ. Τσίπρας; Κέντρα φιλοξενίας που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα ανθρώπινης εξαθλίωσης και κυβερνητικής ανικανότητας.
  • Τα αυτόφωρα και οι συλλήψεις είναι εικόνες αντίθετες με τη Δημοκρατία. Προδίδουν ανασφάλεια και πανικό. Είναι καιρός ο Υπουργός Άμυνας να αντιληφθεί ότι, όταν είσαι Κυβέρνηση, στον έλεγχο οφείλεις να απαντάς με στοιχεία και όχι με κρατητήρια και χειροπέδες.
  • Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία μίλησε για μια κακή συμφωνία. Οι πολίτες των Σκοπίων κατέδειξαν με τη στάση τους μια συμφωνία αδιάφορη. Νομίζω, ότι το γεγονός αυτό έχει μια διττή ανάγνωση. Κατ΄ αρχάς είναι σαφές ότι οι γείτονές μας «γύρισαν την πλάτη» σε όλες τις παροτρύνσεις που έκαναν όλον αυτό τον καιρό οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ.
  • Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ο μαξιμαλιστικός εθνικισμός που διαφάνηκε ότι περιτριγυρίζει, αυτή τη στιγμή, τα βόρεια σύνορα μας. Γιατί, όπως και να το δούμε, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι σε μία χώρα προτάθηκε η ένταξη της σε μεγάλες και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και οι κάτοικοι της, ουσιαστικά, την απέρριψαν και προέταξαν τις δικές τους εσωτερικές ανησυχίες γύρω από το ονοματολογικό.
  • Αυτό, αν θέλετε, αποτελεί και ένα μελλοντικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη: Ότι οι παρεμβάσεις των επονομαζόμενων ξένων παραγόντων σε ένα δημοψήφισμα, προκαλούν αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο. Το τελευταίο, μαζί με τη στάση που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από την Ευρώπη. Γιατί, πέραν του εσωτερικού της χώρας, φαίνεται ότι οι επισημάνσεις μας γύρω από τον τρόπο χειρισμού του Μακεδονικού όλο αυτό το διάστημα, «ακουμπούν» και ακροατήρια εκτός της Ελλάδας.
  • Σε κάθε σοβαρή χώρα, όπου δύο συγκυβερνώντες έχουν διαφωνήσει για ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, η Κυβέρνηση θα είχε απωλέσει τη δεδηλωμένη. Εδώ, όμως, έχουμε μια Κυβέρνηση, με έντονα «δεδηλωμένη» την επιθυμία της να παραμείνει στην "καρέκλα". Δεν μπορούμε, επομένως, να μιλάμε για μια Κυβέρνηση που λειτουργεί με κίνητρα εθνικά, αλλά για μια συνύπαρξη προσώπων που συνενώνονται κάτω από κίνητρα ατομικά. Σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουν ότι αν τολμήσουν να παίξουν με τους θεσμούς και τη Δημοκρατία μας και επιχειρήσουν την ακροβασία της «κυβέρνησης ανοχής», θα μας βρουν απέναντί τους.Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ