Συνέντευξη του Τομεάρχη  Μεταναστευτικής Πολιτικής  της ΝΔ,  Βουλευτή  Β’ Αθηνών Μιλτιάδη  Βαρβιτσιώτη, στην εφημερίδα Real News

 

1. Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Μάλιστα ενώ τις ψηφίζετε, ασκείτε κριτική.

Ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να παίρνει πολλά και να επιστρέφει λίγα. Με τα μέτρα που εισάγει σήμερα επιδιώκει να φέρει την κατάσταση της οικονομίας εκεί από όπου και την παρέλαβε το 2015. Μας λέει ότι σκοπεύει το 2021 να επαναφέρει τον φορολογικό συντελεστή στο 26%, ξεχνώντας ότι εκεί ήταν το 2014, πριν ο ίδιος τον πάει στο 29%! Την ίδια στιγμή, μιλάμε για την Κυβέρνηση που  αυξάνει την άμεση φορολογία σε όλους τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, μέσω της  μείωσης του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ. Που αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και που απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Κοινωνική πολιτική και στήριξη των αδυνάτων γίνεται με συγκροτημένο σχέδιο σε βάθος τετραετίας. Όχι με φτιασιδώματα της τελευταίας στιγμής, μοιράζοντας αντί ψωμιού, παντεσπάνι! Δεν μπορούμε, επομένως, να μιλάμε για ρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, αλλά για ευκαιριακού τύπου μέτρα τα οποί και χρησιμοποιεί ως προεκλογικό ορόσημο.

2. Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει πως με το που ολοκληρώθηκε το μνημονιακό πρόγραμμα πλέον υπάρχει η δυνατότητα για μείωση φόρων ή επιστροφή χρημάτων. Τι λέτε;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Σήμερα, έχει μεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης με φθηνά δανεικά, το μνημόνιο της λιτότητας, όμως, παραμένει. Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στο διηνεκές σε υψηλά πλεονάσματα. Και οι Σύριζα – Ανελ βάζουν τη σφραγίδα τους σε μια θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, αφού είναι η πρώτη που μπήκε σε μνημόνιο, αλλά δεν κατάφερε να βγει στις αγορές.

Αναρωτιέμαι, έφερε η Κυβέρνηση κάποια επένδυση; Ολοκλήρωσε κάποια αποκρατικοποίηση; Εξορθολόγησε πουθενά τη λειτουργία του κράτους; Μείωσε τις δημόσιες δαπάνες; Αντιθέτως, η μόνη μεταρρύθμιση που έχει να επιδείξει σήμερα είναι μόνο οι φόροι. Και για το μόνο πλεόνασμα για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται, είναι το πλεόνασμα υπερφορολόγησης και υποκρισίας.

Οι εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα μου δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα ή που σκοπίμως την αποκρύπτει. Το τελευταίο, αν θέλετε, είναι και το χειρότερο. Ότι όχι μόνο έχουμε μια χώρα σε μνημόνιο, αλλά και έναν Πρωθυπουργό με αυταπάτες και επιλεκτικό μνημονικό.

3. Στο θέμα της εκκλησίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα επαναφέρει το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει για τους κληρικούς εάν η κυβέρνηση τελικά το αλλάξει. Η κυβέρνηση πάντως σας κατηγορεί ότι αρχικά ήσασταν υπέρ της συμφωνίας κράτους - εκκλησίας.

Η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε ποτέ τις θέσεις της. Εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και το ίδιο λέει και τώρα. Ο κ. Τσίπρας, όμως, έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει ταλέντο στις μυστικές συμφωνίες και στις συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες. Το έκανε στην αρχή  με τα κρυφά ραντεβού του με την Τρόικα στα ξενοδοχεία, το εφάρμοσε με την επαίσχυντη συμφωνία στο Μακεδονικό πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες του γραφείου του, το υιοθέτησε ακόμα και με την Εκκλησία. Δε δίστασε, έτσι, να παρουσιάσει ως δήθεν συμφωνημένο ένα κείμενο που, όπως αποδείχθηκε, κανένας από την Εκκλησιαστική Ιεραρχία δε γνώριζε. Δε γνωρίζω εάν το περίσσευμα διαλλακτικότητας και σεβασμού του Πρωθυπουργού προς την Εκκλησία εξαντλείται μπροστά στις κάμερες του Μαξίμου. Εκείνο που γνωρίζω , όμως,  είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των χιλιάδων κληρικών, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να προσλάβει νέους κομματικούς στρατούς στο Δημόσιο.

4. Στο επικείμενο Συνέδριο της ΝΔ αναμένεται να παραβρεθούν και πρόσωπα εκτός κόμματος στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Χωρούν όλοι στη ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το λαϊκό κόμμα που απευθύνεται σε όλους. Και οι εκάστοτε διευρύνσεις της θεμελιώνονται πάντα πάνω σε εθνικά διακυβεύματα. Χωρίς ποτέ να υπαναχωρεί ούτε από τις θέσεις που εκφράζει, ούτε από τις αξίες που υπηρετεί, ούτε από τον προγραμματικό λόγο που εκφέρει. Γι αυτό και χαιρόμαστε όταν προσχωρούν στις τάξεις μας, εκείνοι που παλαιότερα μας πολεμούσαν.

Σήμερα, το βασικό εθνικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ελπίδας για το αύριο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός που υπηρετούμε. Ένας πατριωτισμός που δεν έχει να κάνει τόσο με μάχη ιδεολογιών, αλλά, κυρίως, με μάχη νοοτροπιών. Γι αυτό και δεν απευθύνεται μόνο σε δεξιούς ή κεντροαριστερούς. Αφορά όλους τους Έλληνες. Όλους όσους πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας και οραματίζονται, όπως και εμείς, μια Ελλάδα ισχυρή και ανεξάρτητη.

5. Η επίθεση που δέχεστε από το Κίνημα Αλλαγής για την υπόθεση Σημίτη δεν βάζει σε κίνδυνο μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία;

Ο κ. Σημίτης, από όσο γνωρίζω, δεν υπήρξε ποτέ μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε συγκυβέρνησε ποτέ μαζί της. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και  για τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου. Είναι, επομένως, σαφές ότι οι υποθέσεις αυτές δεν μας αφορούν.

Πέραν της πολιτικής, υπάρχει πάντα και η προσωπική ευθύνη. Αν ορισμένοι επιθυμούν να αναλώνονται σε αυθαίρετες γενικεύσεις, τότε ας αναρωτηθούν γιατί η πολιτική κληρονομιά και η πλειοψηφία των στελεχών του παλιού ΠΑΣΟΚ έχει βρει σήμερα στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

6. Είστε υπέρ ή όχι των μαθητικών καταλήψεων με αφορμή το Σκοπιανό; Μάλιστα κάποιοι επισημαίνουν πως στελέχη σας, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο Μάκης Βορίδης ουσιαστικά έκλεισαν το μάτι στους καταληψίες;

Ποτέ η πρακτική της κατάληψης δε με βρήκε σύμφωνο. Τη θεωρώ βαθιά αντιδημοκρατική, επειδή ουσιαστικά παραβιάζει το δικαίωμα των άλλων προς τη μάθηση. Το κλειστό σχολείο δε σημαίνει αντίδραση προς την Κυβέρνηση. Σημαίνει, κυρίως, αντίδραση προς τη γνώση.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορώ να δεχθώ σήμερα υποδείξεις προς τη Νέα Δημοκρατία, από εκείνους που παλαιότερα υπήρξαν «πατριάρχες» των καταλήψεων σε σχολεία και Πανεπιστήμια. Ο κ. Τσίπρας και οι σημερινοί του Υπουργοί, ως μαθητές ή φοιτητές, έκαναν καταλήψεις για αιτήματα της Νικαράγουας και της Παλαιστίνης. Δε δικαιούνται, επομένως, ούτε να κουνούν το δάκτυλο στους σημερινούς μιμητές τους, ούτε και να βαπτίζουν ακραίους όσους σήμερα εγείρουν διαμαρτυρία για ένα εθνικό μας θέμα. Είναι καιρός ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί ότι όποιος διαφωνεί με την επαίσχυντη συμφωνία του στο Μακεδονικό, δεν είναι ούτε φασίστας ούτε ακροδεξιός.