Συνέντευξη Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην Κυριακάτικη Kontranews.

 

  1. Πώς εκτιμάτε τις μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και πού νομίζετε ότι θα οδηγήσουν;

Ο κ. Τσίπρας αντί να κάνει ανανέωση, άνοιξε «ορφανοτροφείο». Μετά τα «ορφανά» του Άκη, μάζεψε τα «ορφανά» του Σημίτη, τώρα του ΓΑΠ και πιο πριν του Πάνου Καμμένου. Ο Πρωθυπουργός αντί να κάνει ανανέωση, χρησιμοποιεί «μετανοημένους» πολιτικούς που ανακάλυψαν την αλήθεια στο πρόσωπό του - από τον Τέρενς Κουίκ μέχρι το Θάνο Μωραΐτη. Αγνοεί, όμως, ότι οι πλατιές κοινωνικές συμμαχίες θεμελιώνονται κυρίως σε ιδέες και σε προγραμματικό λόγο.  Όχι τόσο σε πρόσωπα και ευκαιριακού τύπου μεταγραφές. Ιδίως δε όταν αυτά -κατά το πρόσφατο- παρελθόν έχουν απορριφθεί και από την ίδια την κοινωνία. Η διεύρυνση που επιχειρεί σήμερα, επομένως, ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των υπουργικών καρεκλών που μοιράζει. Και ως εκ τούτου, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων, δεν αφορά κανέναν άλλον.

 

  1. Έχετε απευθυνθεί κι εσείς σε ανεξάρτητους βουλευτές; Θα είχαν θέση στη Ν.Δ.;

Οι εκάστοτε διευρύνσεις της Νέας Δημοκρατίας θεμελιώνονται πάντα πάνω σε εθνικά και κοινωνικά διακυβεύματα. Χωρίς ποτέ να υπαναχωρούμε ούτε από τις θέσεις που εκφράζουμε, ούτε από τις αξίες που υπηρετούμε, ούτε από τον προγραμματικό λόγο που εκφέρουμε. Οι διευρύνσεις της παράταξής μας χτίζονταν πάντα πάνω σε ένα ιδεολογικό υπόβαθρο. Ποτέ σε υπουργικές καρέκλες. Γι αυτό και χαιρόμαστε όταν προσχωρούν στις τάξεις μας οικειοθελώς, εκείνοι που παλαιότερα μας πολεμούσαν.

Σήμερα, το βασικό εθνικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ελπίδας για το αύριο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός που υπηρετούμε. Ένας πατριωτισμός που δεν έχει να κάνει τόσο με μάχη ιδεολογιών, αλλά, κυρίως, με μάχη νοοτροπιών. Γι αυτό και δεν απευθύνεται μόνο σε δεξιούς ή κεντροαριστερούς. Αφορά όλους τους Έλληνες. Όλους όσους πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας και οραματίζονται, όπως και εμείς, μια Ελλάδα ισχυρή και ανεξάρτητη.

 

  1. Δημοσκοπικά πάτε καλά. Σας ανησυχούν όμως οι συνεχιζόμενες παροχές της κυβέρνησης;

Ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να παίρνει πολλά και να επιστρέφει λίγα. Με τα μέτρα που εισάγει σήμερα επιδιώκει να φέρει την κατάσταση της οικονομίας εκεί από όπου και την παρέλαβε το 2015. Μας είπε ότι σκοπεύει το 2021 να επαναφέρει τον φορολογικό συντελεστή στο 26%, ξεχνώντας ότι εκεί ήταν το 2014, πριν ο ίδιος τον πάει στο 29%! Κοινωνική πολιτική και στήριξη των αδυνάτων γίνεται με συγκροτημένο σχέδιο σε βάθος τετραετίας. Όχι με φτιασιδώματα της τελευταίας στιγμής, μοιράζοντας αντί ψωμιού, παντεσπάνι.

Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία, θα δείτε ότι η προεκλογική παροχολογία δεν οδήγησε ποτέ και κανέναν Πρωθυπουργό σε νικηφόρα αποτελέσματα. Το αντίθετο θα έλεγα. Ο κύριος Τσίπρας, επομένως, θα έπρεπε να έχει διδαχθεί ότι το «Τσοβόλα δώστα όλα» δεν έπιασε ποτέ. Και δεν πρόκειται να πιάσει και τώρα. Οι ίδιοι οι πολίτες, άλλωστε, ξέρουν να αντιλαμβάνονται τον τυχοδιωκτισμό και την υστεροβουλία που υποκρύπτουν αυτές οι ενέργειες.

 

  1. Έχετε αποφασίσει πώς θα αποκαλείτε τα Σκόπια; Έχετε σχεδιάσει τις δικές σας διπλωματικές κινήσεις;

Το ζήτημα του Μακεδονικού -μετά από δεκαετίες πιέσεων, συνομιλιών και διεκδικήσεων- έκλεισε με μια μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς. Η ιστορία θα γράψει ότι εκεί που δε διανοήθηκε κανένας από τους Πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης να βάλει την υπογραφή του, τόλμησε και την έβαλε φαρδιά-πλατιά ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Πρόκειται για μια εθνική μειοδοσία η οποία φέρει την προσωπική τους σφραγίδα. Και είναι σαφές ότι στην διεθνή διπλωματία και το διεθνές δίκαιο οι υπογραφές δημιουργούν πάντοτε τετελεσμένα.Με απλά λόγια, ό,τι κυρώνεται δεν ακυρώνεται.

Σημασία δεν έχει, επομένως, πως θααποκαλεί η Νέα Δημοκρατία τα Σκόπια. Αλλά πώς τα έχει, πλέον, αναγνωρίσει επισήμως η Ελλάδα. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο: Για τη Νέα Δημοκρατία, η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης , άλλωστε, έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα, με εκείνο Πρωθυπουργό, θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ε.Ε. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.

Σε καμία περίπτωση, επομένως, δε απεμπολούμε το δικαίωμά μας να βάλουμε βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν ερμηνεύουμε τις αμφισημίες της συμφωνίας με τρόπο που «βολεύει» εκείνους που υπαγόρευσαν τη σύνταξή της.

 

5.Βρισκόμαστε στην πορεία προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές. Είστε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις -παρά το γεγονός πως σε δήμους και περιφέρειες θα ισχύσει η απλή αναλογική;

Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή έχει αποκτήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Όσο και αν η Κυβέρνηση επιστρατεύει τερτίπια τύπου απλής αναλογικής για να επιβάλει την ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι πολίτες θα επικροτήσουν την απλή λογική και η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

 

6. Για την περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη που καταδικάστηκε για παιδεραστία τι έχετε να πείτε;

Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία δεν βλέπω κάποια πολιτική προέκταση. Ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία πολιτική ιδιότητα σήμερα και δεν κατέχει κάποιο αξίωμα στη ΝΔ, καταδικάστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό. Και, απομένει τώρα να κριθεί τελεσίδικα η ενοχή του ή μη στο Εφετείο. Όπως γίνεται, άλλωστε, και για κάθε Έλληνα πολίτη.

Κατανοώ πλήρως την αγωνία του Μαξίμου να αναζητήσει σήμερα «εξισορροπιστές» από την πλευρά της ΝΔ, για τα σκάνδαλα του κ. Πολάκη και των άλλων συντρόφων.Μόνο που η περίπτωση Γεωργιάδη δεν είναι τέτοια. Επειδή, ακριβώς, δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής, αλλά για ζήτημα καθαρά ατομικής ευθύνης.