Συνέντευξη Μ. Βαρβιτσιώτη στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ»

 

1. Πιστεύετε ότι η παροχολογία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση θα τις αποφέρει την δημοσκοπική ανάκαμψη που κυνηγά;

Ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να παίρνει πολλά και να επιστρέφει λίγα. Με τα μέτρα που εισάγει σήμερα επιδιώκει να φέρει την κατάσταση της οικονομίας εκεί από όπου και την παρέλαβε το 2015. Μας είπε ότι σκοπεύει το 2021 να επαναφέρει τον φορολογικό συντελεστή στο 26%, ξεχνώντας ότι εκεί ήταν το 2014, πριν ο ίδιος τον πάει στο 29%! Κοινωνική πολιτική και στήριξη των αδυνάτων γίνεται με συγκροτημένο σχέδιο σε βάθος τετραετίας. Όχι με φτιασιδώματα της τελευταίας στιγμής, μοιράζοντας αντί ψωμιού, παντεσπάνι.

Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία, θα δείτε ότι η προεκλογική παροχολογία δεν οδήγησε ποτέ και κανέναν Πρωθυπουργό σε νικηφόρα αποτελέσματα. Το αντίθετο θα έλεγα. Ο κύριος Τσίπρας, επομένως, θα έπρεπε να έχει διδαχθεί ότι το «Τσοβόλα δώστα όλα» δεν έπιασε ποτέ. Και δεν πρόκειται να πιάσει και τώρα. Οι ίδιοι οι πολίτες, άλλωστε, ξέρουν να αντιλαμβάνονται τον τυχοδιωκτισμό και την υστεροβουλία που υποκρύπτουν αυτές οι ενέργειες.

 

 2. Χωρούν όλοι στη ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το λαϊκό κόμμα που απευθύνεται σε όλους. Και οι εκάστοτε διευρύνσεις της θεμελιώνονται πάντα πάνω σε εθνικά διακυβεύματα. Χωρίς ποτέ να υπαναχωρεί ούτε από τις θέσεις που εκφράζει, ούτε από τις αξίες που υπηρετεί, ούτε από τον προγραμματικό λόγο που εκφέρει. Γι αυτό και χαιρόμαστε όταν προσχωρούν στις τάξεις μας, εκείνοι που παλαιότερα μας πολεμούσαν.

Σήμερα, το βασικό εθνικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ελπίδας για το αύριο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός που υπηρετούμε. Ένας πατριωτισμός που δεν έχει να κάνει τόσο με μάχη ιδεολογιών, αλλά, κυρίως, με μάχη νοοτροπιών. Γι αυτό και δεν απευθύνεται μόνο σε δεξιούς ή κεντροαριστερούς. Αφορά όλους τους Έλληνες. Όλους όσους πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας και οραματίζονται, όπως και εμείς, μια Ελλάδα ισχυρή και ανεξάρτητη.

 

3. Κατά τη γνώμη σας, τι δεν αξιολόγησε σωστά η Κυβέρνηση στους χειρισμούς της  για το Μακεδονικό και προκάλεσε αντιδράσεις;

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε σωστά τις αντιδράσεις των πολιτών για τους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Αγνόησε το γεγονός ότι ο ψυχισμός του Έλληνα είναι πάντα ευαίσθητος σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική μας ταυτότητα και με την ίδια μας την ιστορία. Και υποτίμησε το γεγονός ότι σε ένα λαό που έχει υποφέρει πολύ, τα τελευταία χρόνια, δε θα μπορέσει να επιβάλει “περικοπές” σε θέματα ιστορικής συνείδησης. Σήμερα, εξάλλου,  ο Έλληνας ταυτίζει περισσότερο από ποτέ το όνομα της Μακεδονίας με την εθνική του υπερηφάνεια.

Ήδη, άλλωστε, έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται με θλιβερό τρόπο η κριτική που έχουμε ασκήσει. Και αυτό γιατί, τόσο ο κ. Ζάεφ, όσο και πολλοί άλλοι, έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν για «σκέτο» Μακεδονία. Γεγονός που, αναπόφευκτα, έχει ανοίξει και την «κερκόπορτα» των συζητήσεων για την ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας. Η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων για κατοίκους της Ελλάδας που δε μιλούν ελληνικά, είναι πέρα για πέρα ενδεικτική αυτών που σας λέω.

Θεωρώ, επομένως, ότι τόσο οι χειρισμοί της Κυβέρνησης απέναντι στη διαπραγμάτευση, με τις εν κρυπτώ συνομιλίες πίσω από τις κλειστές πόρτες,  όσο και η μετέπειτα απόπειρα καταστρατήγησης κάθε κοινοβουλευτικής και συνταγματικής τάξης για να επιβάλει τη συγκεκριμένη συμφωνία, θα την κατατάξουν όχι μόνο στο περιθώριο της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της ιστορίας.

 

 4. Ήσασταν αυτός που πρώτος ανέδειξε το ζήτημα των αθρόων ελληνοποιήσεων, στις οποίες προβαίνει η σημερινή Κυβέρνηση. Θα προβείτε σε αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς;

Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, ανέδειξα τη δραματική αύξηση στις «ελληνοποιήσεις» μεταναστών που παρατηρείται στη χώρα. Κατέθεσα, μάλιστα, επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών,  σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία τρία έτη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στην έγκριση αιτήσεων για την απόδοση ιθαγένειας, η οποία αγγίζει το 136,9%. Έτσι, από περίπου τις 16.000 ελληνοποιήσεις, φθάσαμε σήμερα να αγγίζουμε τις 35.000 ανά έτος!

 

5. Η ΝΔ πιστεύετε ότι μπορεί να πιάσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές;

Η ΝΔ έχει αποκτήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Σήμερα, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει, πάνω από όλα, σταθερότητα στον τόπο για το αύριο. Χωρίς ετερόκλητες συμμαχίες, χωρίς περιφερόμενους βουλευτές, χωρίς έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος εξαγοράζει συνειδήσεις και χρησιμοποιεί κάθε λογής τέχνασμα προκειμένου να κρατηθεί στην καρέκλα. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας επιβλήθηκαν από το λαό, στην αρχή της κρίσης. Η ιστορία, όμως, απέδειξε  -παρ' ότι στη χώρα καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα συναίνεσης- ότι  δεν είναι ικανές για να μας βγάλουν από αυτήν.

 

6. Κατηγορείτε τον Συριζα για υπέρμετρη φορολογία. Εάν η ΝΔ είναι κυβέρνηση, τι αναμένεται ν’ αλλάξει στην καθημερινότητα του Έλληνα, ο οποίος βίωσε μια δεκαετή κρίση; Θα κάνετε απολύσεις στο Δημόσιο;

Αυτή, ακριβώς, αποτελεί, σήμερα, και τη δομική μας διαφορά με τη σημερινή Κυβέρνηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια Ελλάδα φτωχοποιημένη. Με τους πολίτες της να «κρέμονται» από τις επιδοματικού τύπου εξαγγελίες του εκάστοτε Τσίπρα.  Εμείς, αντιθέτως, σχεδιάζουμε, εδώ και τρία χρόνια, μια Ελλάδα ισχυρή και ευημερούσα. Με έναν Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δε θα εισβάλει στην τσέπη των πολιτών όλο τον χρόνο -μέσω της φορολογίας- και στο τέλος της τετραετίας θα εξαγγέλλει απλά τι προτίθεται να τους επιστρέψει πίσω. Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα φορολογικών απαλλαγών που συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των κρατικών δαπανών. Χωρίς απολύσεις, χωρίς υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και χωρίς τη μισθοδοσία των κάθε λογής «Καρανικών».