Η καμπύλη του Laffer πρωτοέγινε γνωστή διεθνώς τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η καμπύλη στηρίζεται σε μια απλή λογική διαπίστωση: Όταν ο φορολογικός συντελεστής είναι μηδέν, το κράτος δεν εισπράττει καθόλου έσοδα. Το ίδιο ισχύει αν ο φορολογικός συντελεστής είναι ίσος με 100%, για τον απλούστατο λόγο ότι ο φορολογούμενος δεν έχει κανένα κίνητρο να δουλέψει από τη στιγμή που το κράτος θα του πάρει όλα τα λεφτά. Η Ιστορία θέλει ο Laffer να χαράσσει την καμπύλη πάνω σε ένα χαρτομάντιλο σε μια συνάντηση που είχε το 1974 με δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» και τους ρεπουμπλικανούς πολιτικούς Dick Cheney και Donald Rumsfeld, για να επιχειρηματολογήσει εναντίον της αύξησης των φόρων από τον τότε ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Gerald Ford.

Την περίοδο της κρίσης (2010-2014) οι χώρες του ΟΟΣΑ στην πλειονότητά τους αύξησαν τη φορολογία και συγκεκριμένα τα φορολογικά τους έσοδα ως προς το ΑΕΠ τους (ΟΟΣΑ – Tax Policy Reforms in the OECD 2016). Από το 2015, όμως, προκύπτει ότι οι περισσότερες χώρες άλλαξαν πολιτική και στρέφουν πλέον τα φορολογικά τους μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους προοπτικών. Η κυβέρνηση Τσίπρα τι έπραξε; Αντί να πράξει το προφανές και να μειώσει τη φορολόγηση προχώρησε στην αντίθετη κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση Τσίπρα υπερφορολόγησε τα πάντα, εξοντώνοντας τη Μεσαία Τάξη και τα λαϊκά στρώματα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας για να αυξήσει τους μετακλητούς της υπαλλήλους και να τακτοποιήσει τα κομματικά της στελέχη χρησιμοποιώντας τη δημόσια διοίκηση ως «λάφυρο εξουσίας».

Σύμφωνα με τον Ο.Ο.Σ.Α τη διετία 2015-2016 του «σκισίματος των μνημονίων» από την Κυβέρνηση Τσίπρα και συνολικά η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2018- 2021, το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων από το 2015 ως το τέλος του 2018 είχε υπολογιστεί σε 8,282 δις ευρώ. Από αυτά, τα 5,538 δις ευρώ ήταν μέτρα φορολογικού χαρακτήρα! Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 41 από τα 100 ευρώ του μισθού ενός εργαζόμενου απορροφώνται στην πηγή από το Κράτος. Από τα υπόλοιπα 59 ένας πολίτης πρέπει να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητό του, με τα 7 στα 10 ευρώ που βάζει στην αντλία να είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, και πάνω σε αυτά να πληρώσει και ΦΠΑ 24%, να πάει σουπερμάρκετ, με τα 24 στα 100 ευρώ που πληρώνει στο ταμείο να είναι ΦΠΑ, να αγοράσει ρούχα και παπούτσια, με τα 24 από τα 100 ευρώ να είναι πάλι ΦΠΑ., να πληρώσει το ρεύμα και το νερό, με τα 13 στα 100 ευρώ να πηγαίνουν για ΦΠΑ. Και όλα αυτά σε δαπάνες βασικής διαβίωσης ενός νοικοκυριού! Τι έκανε δηλαδή; Μείωσε το πραγματικό εισόδημα από τις τσέπες των πολιτών και ναρκοθέτησε την ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία θα σπάσει αυτά τα φορολογικά δεσμά, με λιγότερους φόρους και εισφορές, λιτό και «έξυπνο» Κράτος, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη και τελικά μεγαλύτερο εισόδημα. Η Νέα Δημοκρατία προγραμματίζει τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20%, τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από 22% σήμερα, θ’ αυξήσουμε το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ για να μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σε 15%.

Θα τα χρηματοδοτήσουμε αυτά με μείωση δημοσίων δαπανών εκεί που σήμερα δεν χρειάζονται: στο κομματικό κράτος. Αν δει κάποιος πώς και πόσο έχει διογκωθεί το κομματικό κράτος τα τελευταία χρόνια, τρομάζει. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων πάνω από 40%, των συμβασιούχων και κάθε λογής γενικών και ειδικών γραμματέων ή αμειβομένων θέσεων σε διοικητικά συμβούλια και εταιρείες του Δημοσίου.

Την επόμενη μέρα ο Έλληνας δεν μπορεί να βλέπει τα παιδιά του να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και να πληρώνει από το υστέρημά το κομματικό κράτος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανάπτυξη και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.