Η  ελληνική κυβέρνηση θα είναι προετοιμασμένη  για το ενδεχόμενο άτακτου brexitΤην διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα είναι προετοιμασμένη “ώστε να μειώσουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ” και “να μη μείνει η Ελλάδα ξεκρέμαστη” έδωσε   σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ πριν από την έναρξη της ειδικής σύσκεψης με αρμόδια στελέχη όλων των συναρμόδιων υπουργείων που συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών.  

“Η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα άτακτο brexit” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης εξηγώντας ότι   το ενδεχόμενο αυτό  αποχώρησης   από την ΕΕ χωρίς συμφωνία “σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε για όλες τις πτυχές αυτής της εξόδου” τόσο όσον αφορά, όπως ανέφερε,   στη σχέση της Ελλάδας  στο οικονομικό επίπεδο και  στο εκπαιδευτικό επίπεδο, όσο και στις σχέσεις που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο ΗΒ με τις εκεί αρχές, στις σχέσεις τις οποίες θα έχουν οι Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα με τις εδώ αρχές, αλλά και φορολογικά θέματα, ακόμη και θέματα όπως η επάρκεια των φαρμακείων μας με φάρμακα που προέρχονται από το ΗΒ.

“Για εμάς η αποχώρηση του ΗΒ είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, αποδυναμώνει την ΕΕ και θα παλέψουμε σε πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνει με τον ομαλότερο και συμφερότερο και για τα δύο μέρη τρόπο” υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών. Και πρόσθεσε:  “Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση,  έως τις 31 Οκτωβρίου, οφείλει και θα είναι προετοιμασμένη  για το ενδεχόμενο της άτακτης αποχώρησης του ΗΒ ώστε οι κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία και στις σχέσεις ανάμεσα στις  δύο χώρες να είναι η μικρότερη δυνατή”. 

Ειδικότερα για τη σημερινή  σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι “έχει στόχο την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού δημοσίου για το άτακτο Μπρέξιτ”. Εξήγησε ότι “υπάρχει μία λίστα από εκατοντάδες εκρεμμότητες τις οποίες πρέπει να τις δούμε γιατί αν δεν καλυφτούμε από την οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ με άτακτο brexit  όλες αυτές οι συμφωνίες πρέπει να καταρτιστούν σε διμερές επίπεδο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε στις 31 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα να μη μείνει ξεκρέμαστη”.