Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δέχθηκε σήμερα σε εθιμοτυπική επίσκεψη, επ’ ευκαιρίας της ανάληψης των καθηκόντων του, τον Πρέσβυ της Βραζιλίας κ. Cesário Melantonio Neto.

Κατά τη συνάντηση, εθίγησαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Βραζιλίας, ενώ έμφαση δόθηκε στην αναζήτηση τρόπων για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό/εμπορικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στη μείωση των δασμών στα ελληνικά προϊόντα και στην ελεύθερη πρόσβασή τους στην αγορά της Βραζιλίας, καθώς και στην προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, όπως π.χ. η φέτα.

O κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Αμαζονίου με τις συνεχείς πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον. Παράλληλα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ – MERCOSUR υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, και τις περιβαλλοντικές και κλιματικές διαστάσεις αυτής. Από την πλευρά του, ο κ. Melantonio Neto περιέγραψε την παρούσα κατάσταση, αναφέροντας ότι η χώρα του καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη ανταλλαγής επισκέψεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, με στόχο την προώθηση μιας πολιτικής και οικονομικής ατζέντας που θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών.