Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα με το νέο Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Εrnst Reichel.

 

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ έμφαση δόθηκε στο Μεταναστευτικό ζήτημα και ιδίως στην αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών που βιώνει η χώρα μας τους δύο τελευταίους μήνες. Ο κ. Reichel σημείωσε ότι η γερμανική πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία και μετέφερε την αλληλεγγύη αλλά και την ετοιμότητα της κυβέρνησης του να σταθεί αρωγός στο θέμα.

 

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ιδίως ως προς την κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης, αναφορικά με το BREXIT, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Γερμανό Πρέσβη σχετικά με την εντατικοποίηση της προετοιμασίας των ελληνικών αρχών για την περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία, ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, προβλεπόμενης ημερομηνίας αποχώρησης. Από την πλευρά του, ο κ. Reichel συμφώνησε για την ανάγκη της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας των κρατών-μελών της ΕΕ καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΗΒ εντείνουν ολοένα και περισσότερο την αβεβαιότητα ως προς την έκβαση του BREXIT.

 

Κατά τη συνάντηση, η οποία  έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Τέλος, ο Γερμανός Πρέσβης πρότεινε όπως ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντηθεί σύντομα για διαβουλεύσεις με τον Γερμανό ομόλογό του.