Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με την Πρέσβη της Σουηδίας, Charlotte Sammelin.

 

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. καθώς και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο των ετών 2021-2027 και στις προτεραιότητες των δύο χωρών κατά τη θητεία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει περισσότερα κονδύλια του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τον τομέα της μετανάστευσης. Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις σχετικά με την κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

Η κα Sammelin αποτίμησε θετικά την παρουσία 37 μεγάλων σουηδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η χώρα της επιθυμεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και του ιατρικού τουρισμού.

 

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επιβεβαιώσουν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

 

Τέλος, η κα Sammelin ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Βαρβιτσιώτη στη Στοκχόλμη τον Οκτώβριο, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον από τη σουηδική πλευρά, θα δώσει την ευκαιρία για ουσιαστικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και θα ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας.