Στην ημερίδα του ΥΠΕΞ για το Brexit στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και των επιχειρήσεων στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Στην ημερίδα, παρευρέθηκε, επίσης,  η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού, Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ και συνδιοργανώθηκε από το ΥΠΕΞ, τον ΕΒΕΘ, τον ΣΒΕ και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί διαχρονικό σύμμαχο της Ελλάδας και πως η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε σε κάθε περίπτωση - ενός Brexit με συμφωνία ή χωρίς- οι συναλλαγές να συνεχίσουν απρόσκοπτα. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τη Δημόσια Διοίκηση στη βάση ενός «Οδικού Χάρτη Εθνικών Δράσεων για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit». Ο Αναπληρωτης Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις ενός Brexit, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επερχόμενη συρρίκνωση του κοινοτικού ΑΕΠ και προϋπολογισμού, καθώς και του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, εξηγώντας ποιες θα είναι οι συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο Χάρτης περιλαμβάνει εκτενή διϋπουργικό συντονισμό για 128 ενέργειες σε εθνικό επίπεδο, υπό την υποστηρικτική ομπρέλα του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Brexit, το ελληνικό κράτος προετοιμάζεται υπηρεσιακά σε όλους τους τομείς οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και διπλωματικών συμφερόντων των δύο χωρών.

 

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως τόσο η ελληνική Κυβέρνηση, όσο και o ίδιος θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους τις ανάγκες των επιχειρήσεων και του κόσμου της Μακεδονίας και της βορείου Ελλάδας. Τόνισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει τις μακεδονικές επιχειρήσεις και τα μακεδονικά προϊόντα και θα είναι σε διαρκή επαφή με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, ώστε να ενισχύσει την εξωστρέφειά τους.