Στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε η Ελληνική Λύση με τίτλο: «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΟΖ» και «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ» απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα στη Βουλή.

 

Σημεία Παρέμβασης

Στην πρωτολογία του για τον καθορισμό της ΑΟΖ τόνισε:

--Είναι ένα όπλο που έχει η χώρα μας στο νομικό της οπλοστάσιο απέναντι στις δύσκολες και σύνθετες σχέσεις που έχουμε με τον γείτονά μας, με τον οποίο οι σχέσεις δεν είναι πάντα ομαλές και καλές. Οι ενέργειες που γίνονται από τη δική μας πλευρά, πρέπει να είναι στη λογική μιας μακροπρόθεσμης σχέσης, η οποία πρέπει να βαίνει βελτιούμενη μέσα σε ένα πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

-- Η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι παράνομες και δείχνουν τη διάθεση με την οποία θέλει να βλέπει τον εαυτό της.

-- Ακόμα και αν σήμερα είχε αποφασίσει η ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια κήρυξη της ΑΟΖ, δεν θα απαντούσα στην πρόκληση «πείτε μας ημέρα, ώρα, ημερομηνία», γιατί ακριβώς δεν θα στερούσα ούτε από αυτήν ούτε από μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις το δικαίωμα να διαπραγματευτούν και να πιέσουν μέσα από τη χρήση αυτού του δικαιώματος.

--Προσβλέπουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία να μην αποτελούν μεταξύ μας αντικείμενο κριτικής και διχασμού, αλλά αντίθετα το ελληνικό Κοινοβούλιο να δείχνει μία στάση ομοψυχίας εκδηλώνοντας το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.

--Στηρίζουμε την εθνική μας κυριαρχία σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, στηρίζουμε τα νομικά δικαιώματα της χώρας μας και είμαστε ομόφωνα και ομόθυμα συντεταγμένοι πίσω από την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

 

Στην δευτερολογία του για τον καθορισμό της ΑΟΖ ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε:

--Να μη μας χωρίζουν, αλλά να μας ενώνουν οι εθνικές διεκδικήσεις. Θα πολιτευτούμε με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία απόσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διεθνή διεκδίκησή της για την τήρηση της νομιμότητας, για την απομόνωση της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή fora, σε ό,τι αφορά τις παράνομες γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε και στην ΕΕ.

--Η ίδια η κυπριακή Κυβέρνηση έχει δηλώσει την ικανοποίησή της από το πλαίσιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε και με τη συνδρομή της Ελλάδος και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έρχεται στο τέλος του Οκτωβρίου, έχει τεθεί ήδη στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, μέσα από την εργαλειοποίησή του στα θέματα της μετανάστευσης.

--Τόνισε την αναγκαιότητα υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς διπλωματίας προς όφελός μας και την αξιοποίηση αυτού που μας δίνει το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, η διεθνής διπλωματίας, οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και όλο το πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, ώστε να στηρίξουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και να κάνουμε τη χώρα μας ακόμα πιο ασφαλή και πιο ισχυρή.

 

Στην πρωτολογία του για την καταγγελία της ΣτΠ σημείωσε:

--Η Συμφωνία αυτή και τα προβλήματα αυτής της κακής Συμφωνίας τώρα φαίνονται, που προσπαθούμε να εφαρμοστεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει καθημερινά πολλά περιστατικά, στα οποία φορείς της γείτονος παραβιάζουν συστηματικά την Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα, σε αρθρογραφία του, ο Επιτετραμμένος των Σκοπίων στο Τόκιο, περιγράφει το έθνος ως μακεδονικό, τη σχέση μεταξύ της Μακεδονίας και της Ιαπωνίας ως ικανοποιητική και ούτω καθ’ εξής. Όλα αυτά κάθε ημέρα προσπαθούμε και να τα αναδεικνύουμε και να τα αντιμετωπίζουμε.

-- Την τελευταία εβδομάδα δύο φορές, ήδη, έχουν γίνει διαβήματα για πολύ συγκεκριμένα θέματα όπου παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και στον Υπουργό των Εξωτερικών των Σκοπίων και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Αν ήταν άλλη κυβέρνηση εδώ σήμερα, αν συνέχιζε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα γινόταν, καμία πίεση για την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων και όλων των στοιχείων του εξαρχαϊσμού της γείτονος.

-- Όταν λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίναμε υπέρμαχοι μίας κακής συμφωνίας. Θέλουμε, όμως, να προχωρήσει με ταχύτητα η αφαίρεση όλων των συμβόλων που προσβάλλουν την ιστορική μας κληρονομιά, που προσβάλλουν τη μακεδονική μας ταυτότητα, και τη δική μου μακεδονική ταυτότητα, γιατί, όπως είπατε, και εγώ γόνος Μακεδόνισσας είμαι, και προσβάλλουν την ιστορία μας.

-- Η προηγούμενη πλειοψηφία έκανε τη χώρα μας να χάσει τα διπλωματικά της όπλα. Έχασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία όριζε ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς η γείτονα θα ονομάζεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και έχασε το μεγάλο διαπραγματευτικό της όπλο που ήταν η είσοδος στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της αργής, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα είναι, πορείας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία μέσα από τα οποία θα θέλουμε να βελτιώσουμε αυτήν τη μεταξύ μας συμφωνία.

 

Στη δευτερολογία του σημείωσε:

-- Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε αυτήν την αίθουσα και να το ξεκαθαρίσουμε στην συνείδησή μας. Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι κάτι αλά καρτ. Δεν είναι μια διάταξη που μου αρέσει- συμφωνώ- σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τα δικαιώματα που έχω στη θάλασσα, στον αέρα ή στην ξηρά και αυτές τις εφαρμόζω και υπάρχουν συνθήκες και άλλες διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου οι οποίες δεν μου αρέσουν και δεν τις εφαρμόζω.

--Εμείς σαν χώρα, όχι σήμερα, όχι απλά με την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά διαχρονικά, αιώνες τώρα, υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο. Και το υπερασπιζόμαστε γιατί είναι η μοίρα μας στη δύσκολη γειτονιά που έχουμε γεννηθεί και βρισκόμαστε, στο σταυροδρόμι πολιτισμών και συμφερόντων να είναι η ανάγκη μας να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και την απαρέγκλιτη τήρησή του.

--Όταν προειδοποιούσαμε την Κυβέρνηση που καθόταν πριν εδώ και με ελαφρά την καρδία έφτιαξε επιτροπές για να αναθεωρήσουμε εμείς τα σχολικά μας βιβλία, παρότι δεν έχουν στοιχεία αλυτρωτισμού ,ενώ αυτοί δεν έχουν προχωρήσει στην αναθεώρηση των δικών τους- και απεμπολούσε τα διαπραγματευτικά όπλα και καθιστούσε αυτήν τη συμφωνία ισχυρή μέσα από την κύρωσή της , αυτή η συμφωνία παρήγαγε διεθνή αποτελέσματα. Τώρα έχουμε μόνο ένα δρόμο, να εφαρμοστούν αυτές οι προβλέψεις της συμφωνίας που με μεγάλη δυσκολία βλέπετε ότι οι γειτονές μας προχωρούν και με πολύ μεγάλη αβελτηρία ολοκληρώνουν. Εμείς αξιοποιούμε τη θέση μας μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι για να πιέσουμε για την επιμέρους βελτίωση της συμφωνίας  σε ό,τι αφορά την προστασία των προϊόντων μας, των επιχειρήσεών μας και βέβαια της εθνικής μας κληρονομιάς.