Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Frantisek Ruzicka.

 

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το Brexit.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα της χώρας. Από την πλευρά του, ο κ. Ruzicka αναγνώρισε το σημαντικό βάρος που έχει επωμισθεί η χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη συνολικής προσέγγισης του μεταναστευτικού φαινομένου.

 

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Στις κοινές δηλώσεις στον Τύπο μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Είχαμε την χαρά σήμερα να συναντηθούμε με τον Σλοβάκο Υφυπουργό Eυρωπαϊκών θεμάτων, κ. Frantisek Ruzicka, με τον οποίο είχαμε μία πραγματικά ειλικρινή συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Η Eυρωπαΐκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια καινούργια περίοδο. Και αυτή η καινούργια περίοδος είναι γεμάτη από προκλήσεις. Και βέβαια, την αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία, μετά και το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών μας ζήτησε περισσότερη Ευρώπη. Γι’ αυτό και έχει σημασία να αντιμετωπίσουμε τα θέματα από κοινού. Οι σχέσεις με χώρες, όπως η Σλοβακία είναι απαραίτητες για την δημιουργία τόσο των συμμαχιών που χρειάζονται, αλλά και για την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, ώστε η Ευρώπη να προχωρά από κοινού. Μαζί. Μιλήσαμε για το Brexit, μιλήσαμε για την διεύρυνση, μιλήσαμε για την μετανάστευση, μιλήσαμε για την ανάγκη για περισσότερες οικονομικές ανταλλαγές. Μιλήσαμε βέβαια και για το καθεστώς ασφαλείας και προκλήσεων που υπάρχει στο Αιγαίο και από την πλευρά της Τουρκίας και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα είναι βέβαιο. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο εποικοδομητικά, ουσιαστικά και σε βάθος, ώστε ο ένας να καταλαβαίνει ακόμα περισσότερο τον άλλον. Και να κάνουμε κοινές τοποθετήσεις όσο μπορούμε στο πλαίσιο της ΕΕ.»

 

Απευθυνόμενος στον Σλοβάκο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο κ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε:

 

«Αγαπητέ μου φίλε,
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω για ακόμα μια φορά στην Αθήνα. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχουμε συζητήσει πολλά θέματα της ατζέντας και έχουμε βρει κοινή θέση στα περισσότερα. Και βρήκαμε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και πολιτικής κατανόησης στις σχέσεις μας. Αντιπροσωπεύουμε δύο λαούς που αισθάνονται κοντά ο ένας στον άλλο, μοιράζονται μια φιλία και μοιράζονται επίσης ένα κοινό όραμα. Αυτό είναι το κοινό μας όραμα: να ζήσουμε σε μια πιο δυνατή Ευρώπη. Θέλουμε στο κοινό μας σπίτι να ενισχύσουμε την ασφάλεια, την ευημερία, αλλά και να μεγαλώσει το κοινό μας σπίτι, ώστε να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες χώρες, όπως τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σε όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, το Brexit, τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο, νομίζω ότι μετά από αυτή τη συζήτηση που είχαμε, έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση της θέσης ο ένας του άλλου. Βλέπουμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των πολιτικών μας σχέσεων και θεωρούμε σημαντικό να έχουμε κοινές θέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.»

 

Ακολούθησε γεύμα εργασίας που παραχώρησε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός στον Σλοβάκο Υφυπουργό.