Με τον Πρέσβη της Βουλγαρίας, Valentin Poriazov,  συναντήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διεύρυνση της Ένωσης και στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς τη στήριξη της ευρωπαϊκής τους πορείας, υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης της αιρεσιμότητας και του σεβασμού της αρχής της καλής γειτονίας.

 

Εκτενής αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο  κ. Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από τον Βούλγαρο Πρέσβη να τον ενημερώσει για την πολιτική που ακολουθεί η Βουλγαρία στο μεταναστευτικό και ο κ. Poriazov  αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύστημα επιτήρησης των συνόρων και στην πολιτική ασύλου της χώρας του.

 

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την κατανομή των πόρων της Πολιτικής Συνοχής.

 

Κατά τη συζήτηση, η οποία έγινε σε φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων που εδράζονται στη φιλία και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας σημείωσε πως εκκρεμεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, με την τελευταία συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί το 2016.

 

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προς όφελος των δύο χωρών.