Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, σήμερα, 3 Οκτωβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Christopher Pincher. Στη συνομιλία, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του κ. Pincher, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών που είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση του Brexit από ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκε από τον Βρετανό αξιωματούχο για την νέα πρόταση του Πρωθυπουργού, Boris Johnson. Συγκεκριμένα, ο κ. Pincher μετέφερε στον κ. Βαρβιτσιώτη την πρωτοβουλία του Βρετανού Πρωθυπουργού να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα συμβιβαστική πρόταση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε, πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, αφήνοντας πίσω του τα σενάρια για no deal Brexit, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα πρόταση θα έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αντίθεση με την πρόταση May, που απέτυχε να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι λυπηρό να αποχωρεί από την Ένωση ένας βασικός μας εταίρος, ενώ σημείωσε πως και η Ελλάδα συντάσσεται υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία. Εν συνεχεία, σημείωσε πως η πρόταση θα εξεταστεί από την αρμόδια task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε πως θα ήταν άδικο τόσο για τους πολίτες της ΕΕ, όσο και για τους Βρετανούς να επωμιστούν το βάρος και τις συνέπειες ενός no deal Brexit, υποστηρίζοντας την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βρετανό Υφυπουργό πως η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό της εταίρο και πως επιδιώκουμε και μετά την έξοδο από την ΕΕ να ενισχύσουμε την στενή μας συνεργασία και να εντείνουμε το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών και της διατήρησής τους σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση των δικαιωμάτων διαμονής τόσο των 110.000 Ελλήνων στη Βρετανία, όσο και των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα.

 

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το Βrexit, λόγω του ιστορικού και συμβολικού της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνέβαλε στην επίλυση μια χρόνιας διαφοράς.