Με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, Yasuhiro Shimizu, συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Κατά τη συζήτηση, η οποία έγινε σε φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων που εδράζονται στη φιλία και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών.

 

Ειδικότερα, κατά τις ζητήσεις οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Όπως συμφώνησαν οι δύο συνομιλητές, στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με την υπογραφή ενός Μνημονίου στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και η υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οι ιαπωνικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα, ενώ ο Πρέσβης της Ιαπωνίας αναφέρθηκε σε παραδείγματα ιαπωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στη χώρα μας.

 

Στη συνέχεια, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν για τη σημασία του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο των διεθνών σχέσεων. Ακολούθως ο κ. Shimizu προέβη σε μία συνοπτική παρουσίαση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ασία και θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του.

 

Ακόμη, ο κ. Shimizu παρουσίασε τις πολιτιστικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των 120 ετών διπλωματικών σχέσεων

Ελλάδας – Ιαπωνίας και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες της χώρας του για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

 

Τέλος, στο πλαίσιο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ο Ιάπωνας Πρέσβης ανακοίνωσε την επιθυμία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας να επισκεφτούν την Ελλάδα.