- Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια;  

Οι νεότερες εξελίξεις δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα και επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε για τη Συμφωνία προεκλογικά. Αυτό, όμως, που δεν αλλάζει είναι η υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ωστόσο, της τήρησης των αρχών του Κράτους Δικαίου, της συμμόρφωσης με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, της εγκατάλειψης κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας. Οι εν λόγω προϋποθέσεις, καθώς και η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πτυχών αυτής, συνδέονται άρρηκτα με την πρόοδο της προσέγγισης  της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα καθορίσουν και το ρυθμό της μελλοντικής ενταξιακής της διαδικασίας.

 Υπό αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα στηρίζει τη Συμφωνία, καθώς είναι διεθνής συνθήκη που δεσμεύει τις δύο χώρες, αλλά επισημαίνουμε συνεχώς τόσο προς την ίδια τη γειτονική χώρα όσο και προς πάσα κατεύθυνση καθυστερήσεις ή παραλείψεις που εντοπίζονται στην εκ μέρους της υλοποίησή της. Σίγουρα ο διάλογος ενόψει των εκλογών του Απριλίου θα πολωθεί και αναμένουμε τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση εμείς διαμορφώνουμε την ατζέντα μας στο πλαίσιο εμπέδωσης σταθερότητας στην περιοχή και της προάσπισης των Εθνικών Συμφερόντων.

 

- Η κυβέρνηση υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία; Θα πάρετε πρωτοβουλίες για να ξεκινήσουν εντός του 2020;

Όπως τονίσαμε και στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και νωρίτερα στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Και αυτό δεν είναι μια καινούργια υπόθεση, αλλά αποτελεί εθνική πολιτική, διαχρονικά, που παγιώθηκε ήδη από το 2003 με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε να γειτονεύουμε στα βόρεια σύνορά μας με χώρες της ΕΕ. Θέλουμε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην είσοδο των βαλκανικών χωρών στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε η περιοχή μας να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης. Και αυτό θα επιτευχθεί με την ταυτόχρονη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δυο χωρών στα βόρεια σύνορά μας. Μια αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του εθνικιστικού στοιχείου της περιοχής και σε μια ενδεχόμενη ένταση. Στηρίζουμε συνεπώς την ταυτόχρονη ευρωπαϊκή τους πορεία, πάντα υπό την προϋπόθεση πως ικανοποιούν τα κριτήρια, ώστε να ανοίξουν τα Κεφάλαια. Άλλωστε σε ένα εξάμηνο θα επανεξετασθεί το ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής στο Ζάγκρεμπ. Υπό αυτό το πρίσμα δίνουμε τον τόνο πολιτικής που θέλουμε για την περιοχή. Μιας πολιτικής ανάπτυξης με προμετωπίδα την Ελλάδα.

 

- Το Brexit πλησιάζει, η Ελλάδα είναι έτοιμη για τυχόν συνέπειες στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις, στους φοιτητές;

Είναι θετικό πως βρέθηκε κοινός τόπος για Συμφωνία μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θέλουμε ο μεγάλος στρατηγικός μας εταίρος, η Βρετανία, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί να αποτελεί βασικό μας συνομιλητή υπό οποιαδήποτε εξέλιξη. Ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή συνέχεια του ζητήματος η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη έχοντας οργανώσει τα θέματα που θα επηρεαστούν σε διμερές επίπεδο. Ήδη, στο ΥΠΕΞ έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου 128 υπηρεσιακών δράσεων σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες, καθιστώντας τη δημόσια διοίκηση έτοιμη να υποδεχθεί την αλλαγή σχέσης με το ΗΒ. Ταυτόχρονα, είμαστε σε τακτική επαφή με τους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες στη Βρετανία ενισχύοντας τις σχέσεις μας και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα διαμονής των Ελλήνων πολιτών εκεί, της διατήρησης του ύψους των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών καθώς και προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό σας για την εξαιρετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών –brexit.gov.gr– μέσω της οποίας μπορεί να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

- Θα υπάρξουν κυρώσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα ή κάποιο μέτρο που θα τους υποχρεώνει να το κάνουν;

Το θέμα της μετανάστευσης και η έξαρση των προσφυγικών ροών δεν έχει ελληνική ταυτότητα. Έχει παγκόσμια ταυτότητα, έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η Ελλάδα ούσα στα σύνορα της Ευρώπης και με την κακή διαχείριση της προηγούμενης Κυβέρνησης, αντιμετώπισε πολύ μεγαλύτερα βάρη από αυτά που της αναλογούσαν. Γι’αυτό, σήμερα, εφαρμόζουμε μια υπεύθυνη πολιτική που συνυπολογίζει τόσο τα ζητήματα που έχουν ανακύψει 4 χρόνια τώρα στις τοπικές κοινωνίες που υποδέχονται πρόσφυγες, όσο και την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Το θέσαμε στην Ευρώπη εκ νέου: η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της και πρέπει μαζί, ως ευρωπαϊκή κοινότητα, να θέσουμε νέες βάσεις στην αντιμετώπισή του. Εμείς μεριμνούμε για την άμεση διευθέτηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αίτησης ασύλου, καθώς και για την καλή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, την οποία είχε αμελήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούμε επιμερισμό των βαρών από τους εταίρους μας και την επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θέμα το οποίο θέσαμε και πετύχαμε να αναγνωριστεί στη Σύνοδο Κορυφής. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλης της Ευρώπης και γι’αυτό διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης των πολιτικών που έχουν να κάνουν με την μετανάστευση στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.