Ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2019, με την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Dunja Mijatovic, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί η τελευταία στην Ελλάδα.

 

Η κα Mijatovic, η οποία τις προηγούμενες ημέρες μετέβη  σε κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κορινθία, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της κυβέρνησης της υφιστάμενης κατάστασης στα εν λόγω κέντρα, λαμβανομένης υπ’ όψη της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών, αλλά και με γνώμονα τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες υφίστανται σημαντικό μέρος της πίεσης που δημιουργούν οι μαζικές μεταναστευτικές ροές.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης για αποτελεσματικότερη κατανομή των κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, προς όφελος των τοπικών αρχών των περιοχών που πλήττονται περισσότερο. Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι, από πλευράς κυβέρνησης, επιδιώκεται ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες στα κέντρα υποδοχής, ενώ αναφέρθηκε και στη ραγδαία αύξηση μεταναστευτικών ροών που ακολούθησε την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Τουρκία.

 

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προάσπιση του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην επόμενη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου, στο διάστημα Μάιος-Νοέμβριος 2020.