Την ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πράγματα, μετά από δέκα χρόνια απουσίας λόγω των εσωτερικών της κρίσεων τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Brussels Playbook της ιστοσελίδας Politico ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι θέλει να δει την Αθήνα να συμμετέχει περισσότερο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. "Επί δέκα χρόνια απουσιάζαμε από τα ευρωπαϊκά ζητήματα, απασχολημένοι μόνο με τις κρίσεις που αντιμετωπίζαμε", σημείωσε. Τώρα, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό που παρατηρεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι η αναζωπύρωση ενός συνόλου εθνικών συμφερόντων, που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρέπει να αντισταθούμε» σε αυτή την τάση.

Τέλος, αναφορικά με το ακανθώδες θέμα της διεύρυνσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε διπλό μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Έτσι, αφενός διαμήνυσε προς τα Τίρανα και τα Σκόπια ότι "είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε εντός (ενν. της ΕΕ) και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία διεύρυνσης”, αφετέρου απηύθυνε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή "ελάτε με μια αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης, που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κρατών μελών".

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στη διαδικασία αυτή η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ursula von der Leyen. «Ελπίζω ότι με τη νέα Επιτροπή η διαδικασία διεύρυνσης θα ανανεωθεί», δήλωσε και πρόσθεσε, καταληκτικά, ότι «η διαδικασία εξαρτάται από την Επιτροπή».

 

Για τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη στο Brussels Playbook δείτε εδώ.