Συνάντηση με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amélie de Montchalin είχε σήμερα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, ο κ. Βαρβιτσιώτης γνωστοποίησε τη θετική στάση της ελληνικής πλευράς ως προς το γαλλικό αίτημα για την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την κα Amélie de Montchalin ότι η Ελλάδα, δεδομένης της στρατηγικής εταιρικής της σχέσης με τη Γαλλία και του άριστου επίπεδου των διμερών σχέσεων, προτίθεται να υποστηρίξει αυτή τη γαλλική πρωτοβουλία, ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την περίοδο Μάιο-Νοέμβριο 2020.

 

Επιπλέον, στην κατ' ιδίαν τους συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης εστίασε στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας ότι «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία που θα προωθεί την πιο αντικειμενική διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία θα συμβάλει στην απάλειψη "μύθων" ή βολικών διαστρεβλώσεων στα σχολικά βιβλία που δεν ευνοούν σήμερα την καλλιέργεια των σχέσεων καλής γειτονίας και τη μετάδοση της ιστορικής γνώσης στις επόμενες γενιές.

 

Σημειώνεται ότι η Γαλλίδα υφυπουργός  με επιστολή της προς τον Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ είχε ζητήσει τη στήριξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία για τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη, την οποία πρότεινε η Γαλλία, στο πλαίσιο της Προεδρίας της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό τη συλλογή δεδομένων των συμμετεχόντων κρατών και την κατάρτιση ενός οδηγού με βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διδασκαλίας της Ιστορίας.