Διπλό μήνυμα για το μεταναστευτικό έστειλε στους εκπροσώπους των χωρών του Βίσεγκραντ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Τσεχίας στην Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, πρώτον, την ανάγκη για δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και δεύτερον, κάλεσε τις χώρες τους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μόνο σε θέματα οικονομικής φύσεως, αλλά σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο η ΕΕ να συζητά και να μην μπορεί να συμφωνήσει για την υποδοχή και την φιλοξενία 100.000 προσφύγων σε μια ήπειρο 500.000.000, ειδικά όταν η Ελλάδα επωμίζεται δυσανάλογα το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, έθιξε και το ζήτημα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Συζήτηση έγινε επίσης και για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει πως η χώρα μας έχει τις ίδιες θέσεις με τις χώρες του Βίζεγκραντ ως προς το ύψος των κονδυλίων που αφορούν την ΚΑΠ και τη Συνοχή, όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο των «Φίλων της Συνοχής» στην Πράγα.

Τέλος, συζήτησαν για την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα την γαλλική πρόταση σχετικά με την αλλαγή της μεθοδολογία της ενταξιακής διαδικασίας, θέμα που απασχόλησε και το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Στο γεύμα συμμετείχαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τσεχίας, κ. Jan Brody, η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, κ. Iveta Hricova, o Πρέσβης της Ουγγαρίας, κ. Erik Haupt και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πολωνίας, κ. Tomasz Wisniewski.