Δεν μπορεί το σχέδιο της κυβέρνησης να εφαρμόζεται αλά καρτ!

 

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών για να υλοποιηθεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί αλά καρτ, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο  OPEN tv στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι για να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών και στον καλύτερο έλεγχο των συνόρων πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των επιστροφών των μεταναστών είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσής τους. «Για να γίνει αυτό και να λειτουργήσουν οι επιστροφές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο η λειτουργία κλειστών δομών. Δηλαδή η λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα έχει φτάσει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε εκρηκτικές καταστάσεις. Οι εικόνες στην Σάμο, δεν είναι πρωτόγνωρες. Και πέρσι το χειμώνα αντίστοιχες υπήρχαν. Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι οι αριθμοί. Το να αρνείται ένα βασικό κομμάτι αυτού του σχεδίου η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου δείχνει τελικά πως θέλει να παραμείνει η ίδια πολιτική, δηλαδή η πολιτική των μηδενικών επιστροφών».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό έχει μία συγκεκριμένη δομή», συνέχισε. «Καλύτερη φύλαξη συνόρων, καλύτερος έλεγχος μέσα στα ίδια τα νησιά, λειτουργία προαναχωρησιακών κέντρων για γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία ή στον τόπο από τον οποίο προήλθαν και βέβαια καταμερισμός του βάρους φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίοι δικαιούνται ασύλου και οι οποίοι δικαιούνται της φιλοξενίας μας στη χώρα. Αυτό το σχέδιο για να υλοποιηθεί, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αλά καρτ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως μετά την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, είναι, ήδη, εμφανής η αλλαγή στη διαχείριση του ζητήματος και πως η Κυβέρνηση προσβλέπει σε μία διαφορετική αντιμετώπιση των ροών στη θάλασσα. «Ήδη» προσέθεσε «έχουμε δει τέτοια περιστατικά που επιδεικνύουν πως το Λιμενικό Σώμα έπαψε να είναι ένας απλός παρατηρητής, αλλά έχει μπει στη δράση για την ανάσχεση των ροών, έχει ξεκινήσει ένα κυνηγητό απέναντι στους διακινητές, γίνεται μια διαδικασία για την αποσυμφόρηση των νησιών».