Τι θέλουμε από την Ευρώπη;

Θέλουμε σίγουρα περισσότερη Ευρώπη.

Ο κόσμος και ειδικά οι νέοι ρωτούν και κάτι ακόμα:

«Tι Ευρώπη θέλουμε…»

Εμείς αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να είναι μία γειτονιά ασφαλείας, να είναι ένας φορέας εξαγωγής σταθερότητας. Οι χώρες οι οποίες προσβλέπουν και είναι αγκιστρωμένες σ’ αυτό το ευρωπαϊκό άρμα να κάνουν βήματα προς την θεσμική ολοκλήρωση και την εγκαθίδρυση ενός Κράτους Δικαίου, ισχυρών θεσμών Δημοκρατίας και οικονομικών θεσμών, ώστε να μπορούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε αυτό διεκδικούν και οι βόρειοι γείτονές μας.

Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες στις Ευρωεκλογές με μία φωνή μας έστειλαν ένα μήνυμα πάρα πολύ ηχηρό, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να το ακούσουμε. Οι Ευρωπαίοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη, γι’ αυτό ψήφισαν κόμματα που στηρίζουν την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουν και περισσότερη πράσινη Ευρώπη. Πιστεύω ότι με τη νέα Επιτροπή θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ορισμένα πράγματα ελπίζω όχι με το ρυθμό της χελώνας ούτε με τις κατευθύνσεις του κάβουρα, αλλά επιτέλους πιο γοργά και πιο μπροστά.

Αυτά και άλλα πολλά για όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής συζητήσαμε στην εκδήλωση του E-Κύκλος και του New York College μαζί τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και τον πρέσβη ε.τ Δημήτρη Καραϊτίδη για την Ευρωατλαντική προοπτική των Βαλκανίων και τη θέση της Ελλάδας. Μία εκδήλωση την οποία συντόνισε με επιτυχία η δημοσιογράφος της Καθημερινής Αριστοτελία Πελώνη.