1.    Έχετε συμπληρώσει ήδη 4 μήνες στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Σας ακούμε πολύ συχνά να μιλάτε για περισσότερη Ευρώπη. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Ευρώπη και βέβαια δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δοκιμάσθηκε -οι αξίες που διέπουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας επίσης- κατά την περίοδο της κρίσης.  Στην Ελλάδα - και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης - οι πολίτες στάθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας δείχνοντας εμπιστοσύνη στις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Η ψήφος των Ελλήνων και η εμπιστοσύνη τους ωστόσο δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» στους Εταίρους μας. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά και μία Ευρώπη που να καταλαβαίνει τους πολίτες της. Η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει ισότιμα πλέον στα ευρωπαϊκά τραπέζια και δεν επαιτεί. Επιστρέφει δυνατά στα ευρωπαϊκά πράγματα.

2.    Μετά το πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων;

Η Ελλάδα διαχρονικά πιστεύει και διεκδικεί την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Βαλκανίων. Σε αυτό το πνεύμα έστειλε στο πρόσφατο Συμβούλιο διπλό μήνυμα: το πρώτο μήνυμα είχε αποδέκτες τα Τίρανα και τα Σκόπια και έλεγε ότι «τίποτα δεν τελείωσε τον Οκτώβριο. Είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε μέσα στην ΕΕ και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία της διεύρυνσης». Και το δεύτερο μήνυμα είχε αποδέκτη την Κομισιόν και έλεγε «ελάτε με την αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κρατών – μελών, διότι σημασία δεν έχει η διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα». H Ελλάδα θέλει να διευκολύνει κάθε συζήτηση με την Επιτροπή όταν τεθεί εκ νέου το ζήτημα. Δεν πρέπει να χαθεί το momentum της Διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

3.    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Πως το βλέπετε; Μπορεί να εφαρμοστεί δεδομένων των αντιδράσεων που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, δεν ανέχεται την παραβίαση των συνόρων της, αντιμετωπίζει τα κυκλώματα των διακινητών. Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας επιβαρύνονται εδώ και πέντε χρόνια με τις μεταναστευτικές ροές. Είναι αυτές οι κοινωνίες που πρέπει να προστατεύσουμε, αυτές οι κοινωνίες που πρέπει να ανακουφίσουμε. Γι’ αυτό θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Αποσυμφορίζουμε τα νησιά μας, δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι η Τουρκία δεν εκβιάζει την Ελλάδα αλλά τις Βρυξέλλες και ότι δεν είναι ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά ευρωτουρκικό.   

4.    Ξεκίνησε χθες το συνέδριο της ΝΔ, με μήνυμα «Το μέλλον αρχίζει τώρα». Πώς μεταφράζεται για εσάς αυτό το μήνυμα;

Το πολιτικό αποτύπωμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ήδη στο κυβερνητικό της έργο με τη μείωση των φόρων, δίνοντας ανάσα στους πολίτες και τα νοικοκυριά επαναφέροντας την αισιοδοξία στη χώρα αλλά δίνοντας και αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Ήδη υλοποιήσαμε περισσότερα απ’ όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, η χώρα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δίνουν «πράσινο» φως στη χώρα, η οποία επιστρέφει ως πρωταγωνιστής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μπροστά μας έχουμε να κάνουμε πολλά. Πράγματι, το μέλλον τώρα αρχίζει. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με σχέδιο, στρατηγική και αποφασιστικότητα ξαναβάζει τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Σήμερα, το μήνυμα μας γίνεται ΕΝΑ με την κυρίαρχη αρχή που ισχύει από ιδρύσεως του κόμματός μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πατριωτικό και λαϊκό κόμμα με σύγχρονο και ευρωπαϊκό λόγο που απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος.   

5.    Ποια μηνύματα λαμβάνετε από την εκλογική σας περιφέρεια για την πορεία του κυβερνητικού έργου; Τι ζητάνε οι πολίτες;

Οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, αλλά ακόμα και αυτοί που δεν μας ψήφισαν μας στέλνουν μηνύματα εμπιστοσύνης για το έργο μας.  Ήδη, έχουν γίνει παρεμβάσεις στη Δυτική Αθήνα που λύνουν χρόνια ζητήματα. Οι πολίτες δεν θέλουν μόνο την “υψηλή πολιτική”, αλλά έχουν ανάγκη από τους πολιτικούς να βρίσκονται στο πλευρό τους και να έχουν ευήκοα ώτα. Είμαστε δίπλα τους και δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου μας χρειάζεται, ώστε να λύνουμε καίρια προβλήματα. Γι’ αυτό πρώτη μου προτεραιότητα, μετά την ανάληψη καθηκόντων, είναι να βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, για να ακούσουμε τα προβλήματά τους. Γι’ αυτό άμεσα η Κυβέρνηση παρέδωσε τη διαχείριση του πολύπαθου πάρκου Τρίτση στην Περιφέρεια αφαιρώντας ακόμα έναν βαθμό γραφειοκρατίας, ώστε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης να ξαναγίνει πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή. Γι ’αυτό σε κάθε ευρωπαϊκή συζήτηση που συμμετέχω θέτω την ανάγκη να διαχυθούν τα οφέλη της Ευρώπης στην καθημερινότητα των πολιτών. Κάθε μέρα εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη.