Στόχος της Ελλάδας είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Με την επίσκεψή μου στη Ζάμπια είχα την ευκαιρία να μεταφέρω μήνυμα καλής συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ανοίγοντας νέους δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρική είναι αναγνωρισμένη ως αναδυόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη, με μεγάλα πλεονεκτήματα και ένα από τα επόμενα success story.

Συνοδεύοντας την επιχειρηματική αποστολή που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ - Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ της Λουσάκα, υπογράψαμε μνημόνιο επιχειρηματικής συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Ζάμπιας.

Πλέον, υπάρχει ακόμη ένα ανοιχτό παράθυρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις στον κόσμο και θέλουμε να είμαστε δίπλα τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου, συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζάμπιας Joseph Malanji, στον οποίο ανακοίνωσα ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να χορηγήσει τρεις (3) υποτροφίες σε φοιτητές από τη Ζάμπια προκείμενου να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Επίσης, συναντήθηκα με τον επίτιμο Γενικό Πρόξενο της χώρας μας κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, ενώ συνομίλησα με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση την έντονη δραστηριοποίησή τους σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς. Ακόμα, είχα τη χαρά να επισκεφτώ το ελληνικό σχολείο στη Λουσάκα.

Επόμενος προορισμός της επιχειρηματικής αποστολής η Τανζανία.