Η χώρα μας διαθέτει πλέον ισχυρή, πολυδιάστατη και εξωστρεφή διπλωματία, πολιτική αποφασιστικότητα και ξεκάθαρη στρατηγική. Κι όταν δεν έχουμε να ασχοληθούμε με καταστροφικές “διαπραγματεύσεις” και επικίνδυνες μπλόφες απέναντι στους εταίρους μας έχουμε το περιθώριο να αξιοποιήσουμε διπλωματικό κεφάλαιο και να ισχυροποιήσουμε ουσιαστικά τη χώρα μας στη διεθνή σκηνή.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές προκλήσεις η Ελλάδα δηλώνει πια παρούσα όχι ως κομπάρσος, αλλά ως πρωταγωνιστής. Δηλώνει παρούσα στη συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η χώρα μας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ στην περιοχή, λειτουργεί εξισορροπητικά, αλλά όχι φοβικά. Και, φυσικά, αναλαμβάνει ενεργά πρωτοβουλίες, προκειμένου να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε κοινό τόπο οι γείτονες της με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Δηλώνει, επίσης, παρούσα στη διαχείριση του Brexit, για το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται οργανωτικά, νομοθετικά και επιχειρησιακά εδώ και μήνες. Το έχω πει και θα το επαναλάβω, η Ελλάδα βλέπει στην κρίση του Brexit την ευκαιρία. Από τo Brexit, όσο κι αν δεν το θέλαμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, η χώρα μας μπορεί να βγει κερδισμένη, θέτοντας εκ νέου τις σχέσεις της με τη Μ. Βρετανία σε ένα νέο πλαίσιο.

Και δηλώνει, φυσικά, παρούσα στο γεωπολιτικό παιχνίδι που ξεδιπλώνεται στη ΝΑ Μεσόγειο. Κι εκεί, περισσότερο από όλα, κεφαλαιοποιεί την εμπιστοσύνη που ανέκτησε αυτή η κυβέρνηση. Το είδαμε, άλλωστε, όταν τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε από τους εταίρους της ρητή και ανεπιφύλακτη στήριξη στις θέσεις της για την τουρκική παραβατικότητα. Για πρώτη φορά η Ευρώπη καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία τόσο ξεκάθαρα σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Τέλος είναι η ώρα να αναδιατάξουμε το αναπτυξιακό ελληνικό πρότυπο. Να πάψουμε, ως κοινωνία, μόνο να καταναλώνουμε και να αντιμετωπίσουμε ευθέως τις διαρθρωτικές αδυναμίες του παραγωγικού μας συστήματος κατευθύνοντας τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις σε τομείς υψηλής διεθνούς ανταγωνιστικότητας και σε κλάδους που παρουσιάζουν δυναμικότητα, εξωστρέφεια και υψηλή προστιθέμενη αξία.