Σημεία Ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν του ΥΠΕΞ «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» στη Βουλή

 

Μήνυμα προς όλα τα πολιτικά κόμματα, για στήριξη στην εθνική προσπάθεια, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «πάντοτε είχαμε έναν στόχο,  την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η φωνή που πρέπει βγαίνει από το κοινοβούλιο πρέπει να είναι ομόφωνη και ομόθυμη» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και πάντοτε θα κοιτάζουμε τις διεθνείς μας θέσεις με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εκφράζουμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας με παρρησία,  εκφράζουμε τη διάθεσή μας για ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά εκφράζουμε και την αποφασιστικότητα μας να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μία θέση που δεν την εκφράζει μόνο  ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι σήμερα ο Πρωθυπουργός, αλλά εκφράζεται διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος, τις πολιτικές μας ηγεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα τονίζοντας πως η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη. «Είναι γεγονός ότι τη στιγμή που συζητάμε εμείς εδώ, στη διπλανή αίθουσα, ο Πρωθυπουργός συναντιέται με τον Λίβυο στρατηγό στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Λιβύη. Έχει ζητήσει με την παρέμβαση του και προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο τη συμμετοχή της χώρας μας στη διαδικασία του Βερολίνου, μία διαδικασία, η οποία  έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και με την Ελλάδα διαρκώς αποκλεισμένη. Για πρώτη φορά, σήμερα, διεκδικεί τη συμμετοχή της και διεκδικεί τη συμμετοχή της με όρους διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή,  μιας βιώσιμης λύσης στο λιβυκό πρόβλημα και την αποκατάσταση της διεθνούς τάξης και νομιμότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς πάντοτε υπερασπιζόμαστε την διεθνή τάξη και τη νομιμότητα. Δεν το κάνουμε α λα καρτ.  Ως χώρα πολιτευόμαστε στον διεθνή περίγυρο δημιουργώντας και καλλιεργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας με όλα τα κράτη αλλά πάντοτε υπηρετώντας τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το Brexit, επισήμανε ότι στόχο της χώρας αποτελεί να «μη χάσουμε» από τις διακυμάνσεις που θα προκύψουν στην τιμή της λίρας, να προστατεύσουμε τις ελληνικές εξαγωγές και να βγούμε ωφελημένοι. Γι’αυτό προχωράμε σε αυτές τις ρυθμίσεις και γι’αυτό έχουμε, ήδη, αρχίσει από το Σεπτέμβριο μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε διαμορφώσει, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό.

«Η πρόκληση του Brexit απαιτεί από όλους μας να επιδείξουμε επιμέλεια, ευελιξία και ετοιμότητα, γιατί πιστεύουμε ότι οι διπλωματικοί και οι εμπορικοί οικονομικοί δεσμοί με την Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν μόνο μακρά ιστορία, αλλά και βαρύνουσα σημασία. Και γι’αυτό θεωρούμε ότι βάσει αυτής της ιστορίας -και της οικονομικής και της πολιτικής- πρέπει να διευκολύνουμε έτι περαιτέρω τη διεύρυνση αυτών των συναλλαγών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαιρέτησε το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κόμματα υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, που έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο με ευρύτατη πλειοψηφία.