Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Γειτονία και την Διεύρυνση, Oliver Vàrhelyi, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 29/01/2020, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση,  υπογράμμισε την σημασία της Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να αναλάβει προωθητικό και εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στη διαδικασία αυτή και προσκάλεσε τον Επίτροπο να παραστεί στην Διάσκεψη για τη Διεύρυνση, την οποία διοργανώνει η χώρα μας στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και  της Αλβανίας υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και της τήρησης των υποχρεώσεων από πλευράς των γειτόνων μας. «Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να στείλουμε το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια μπορούν να εμπιστευτούν και να βασιστούν στην ΕΕ και τις Βρυξέλλες», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι η Διεύρυνση μπορεί «να αποτελέσει ξανά το όραμα για τους πολίτες των Βαλκανικών Χωρών σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχασε τη δυναμική της». «Το ίδιο μήνυμα για το μέλλον τους στην Ευρώπη πρέπει να στείλουμε και στη Σερβία και το Μαυροβούνιο», προσέθεσε.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο και καθοριστικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στα Βαλκάνια σε μία περίοδο που η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα.