Τετ-α-τετ διάρκειας περίπου μίας ώρας σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα είχε στο Βερολίνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Michael Roth. Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το σύνολο των θεμάτων, που απασχολούν τα δύο κράτη την τρέχουσα περίοδο.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν η προκλητική στάση και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, το μεταναστευτικό ζήτημα, το Κράτος Δικαίου και οι κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών είχαν διευρυμένη συνεργασία με αντικείμενο συζήτησης τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αποτελεί μία πολύ δύσκολη άσκηση, η οποία έγινε ακόμη δυσκολότερη με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και την απώλεια πόρων που διαχρονικά συνεισέφερε στον Προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, "η Ελλάδα έχασε κατά την περίοδο της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της, όταν, αντίστροφα, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ αυξανόταν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό χάσμα". Συμπλήρωσε δε ότι "η Ευρώπη χρειάζεται έναν σύγχρονο και δίκαιο προϋπολογισμό με ισχυρή την Πολιτική Συνοχής, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που έπληξε συγκεκριμένες χώρες".

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος ιδίων πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. "Είναι ώρα να σκεφτούμε διαφορετικά και δημιουργικά για τη βιώσιμη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, θεσπίζοντας νέους πόρους και πηγές χρηματοδότησης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ένα προϋπολογισμό που θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος και τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών".