Συμφωνία Γαλλίας- Ελλάδας:

Στην Αθήνα η Υπουργική Διάσκεψη των EuMed 7

 

Τη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στην Αθήνα των επτά κρατών – μελών της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν τους Euro Med 7, τον Μάιο του 2020, συμφώνησαν ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amelie de Montchalin, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, στο Παρίσι. 

Η πρόταση της γαλλικής πλευράς, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει την Προεδρία των EuMed7, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις. Σκοπός της Υπουργικής Διάσκεψης της Αθήνας είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EuMed7 που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο (2/7), στην Κορσική. Στο EU Med Group συμμετέχουν εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία.             

Στη συνάντηση του κ. Βαρβιτσιώτη με την ομόλογό του, επιβεβαιώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των ελληνογαλλικών σχέσεων αλλά και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση τους όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, αλλά και σε νέα πεδία αιχμής.           

Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η πρόταση της Επιτροπής για τη νέα Μεθοδολογία για τη Διεύρυνση της Ε.Ε, θέματα ασφάλειας στην Ν.Α. Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η υπό διαμόρφωση σχέση της ΕΕ με το ΗΒ, αλλά και το Κράτος Δικαίου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου, αρχές που διαχρονικά υπερασπίζεται και η Γαλλία. "Κάθε πλήγμα στο κράτος δικαίου βάλλει ευθέως στην καρδιά των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής", δήλωσε χαρακτηριστικά.