Η Ελλάδα υπηρετεί πάντοτε τις αρχές του δικαίου, ενώ η Τουρκία έχει αποφασίσει να υπηρετεί μόνο τις αρχές του συμφέροντος, διαμήνυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη, Μπάγια Αντωνοπούλου και Τζίνα Μοσχολιού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για “πρωτοφανή έκφραση αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο", αναφερόμενος τόσο στην επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο όσο και στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Όπως δήλωσε, αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη είναι να στέκεται αλληλέγγυα στην ασύμμετρη απειλή που δέχεται η χώρα και μέχρι τώρα το κάνει.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως “το πιο διχαστικό θέμα στην Ευρώπη, αυτό στο οποίο βρίσκεται η ελάχιστη δυνατή συναίνεση”. Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων του 2016, σχολίασε ότι δεν ήταν ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα και ότι έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να ισχύει και να λειτουργεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι, αν ξανανοίξει η σχετική συζήτηση, θα πρέπει αφενός να καλύπτει και την περιοχή του Έβρου αφετέρου ο μηχανισμός των επιστροφών να είναι άμεσος.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον κ. Μουζάλα να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δε δέχεται άλλους, εκείνος του είχε απαντήσει "μα είσαι τρελός; Θα με φάνε από το κόμμα..".