Η συμφωνία για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία μπορεί να αποτελέσει βάση και παράδειγμα για άλλες συμφωνίες της χώρας στο μέλλον, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, στο Ζάππειο.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας κύκλος 43 ετών. Όπως αποδεικνύει η συμφωνία, επισήμανε χαρακτηριστικά, αν καθίσουμε στο τραπέζι με λογικά επιχειρήματα και διάθεση να κατανοήσουμε τα επιχειρήματα των άλλων, μπορούμε, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, να φτάσουμε σε μία συμφωνία επ’ ωφελεία και των δύο μερών. 

Όσον αφορά την κριτική ότι η χάραξη της ΑΟΖ θα πρέπει να συνοδεύεται με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός έθεσε δύο ερωτήματα: Πρώτον, αν είναι τόσο ορθή κίνηση και ήταν έτοιμη, γιατί δεν έγινε στο παρελθόν; Δεύτερον, σε τι θα ωφελήσει η επέκταση στο Ιόνιο, όταν στο Αιγαίο θα παραμείνουν τα 6 μίλια, εμμέσως παραδεχόμενοι την ιδιαιτερότητά του; Και συμπλήρωσε πως η άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο “δε θα αποτελέσει στοιχείο που εμπεδώνει την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας και διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας”. Περαιτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι η σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη δεν οικοδομείται μόνο με τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών, του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, η Τουρκία έχει υιοθετήσει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο και αποτελεί μια δύναμη, που συμμετέχει πολεμικά σε όλα τα μέτωπα που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό, τόνισε, είναι κάτι το οποίο μας διαφοροποιεί κάθετα, καθώς εμείς χρησιμοποιούμε τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Αντίθετα, κατέληξε, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα όπλα της κι αυτό είναι κάτι, που πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, δήλωσε ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, σημειώνοντας ότι στον Έβρο υπήρξε μία πρωτοφανής ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ότι για πρώτη φορά η χώρα “ακούγεται”, ακριβώς γιατί έχει τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και δεν στέκεται παθητικά απέναντι στην εργαλειοποίηση των ροών από την Τουρκία. 

Τέλος, έκανε λόγο για αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας μέσω ισχυρών συμμαχιών. “Και αυτή η προσπάθεια, όπως είπε, έχει αποδώσει καρπούς, όπως δείχνει και η συμφωνία με την Ιταλία”.