«Σήμερα, "ανοίγει" ο τουρισμός. Υπάρχει καλύτερο κλίμα για την Ελλάδα, απ' ό,τι για άλλες χώρες», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο τ/σ ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τους δημ/φους Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου. «Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε.

Σχετικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ερωτηθείς για το αν μιλάμε με την Τουρκία απάντησε ότι είχε την περασμένη Παρασκευή συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, που διήρκησε πάνω από μια ώρα, όπου ετέθησαν όλα τα διμερή θέματα. «Υπάρχει ένα κλίμα παράλληλων μονολόγων», σημείωσε, «αλλά πρέπει να βρούμε τους τρόπους να επικοινωνήσουμε χωρίς να στέλνουμε ένα μήνυμα υποχώρησης από τα εθνικά κεκτημένα και τα εθνικά δίκαια». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα στέλνει μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας.

Ανέφερε, ακόμη, πως ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να μην υπάρξει εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι. «Αν, όμως, δούμε μια δραματική αύξηση των ροών στα ελληνικά νησιά την περίοδο του καλοκαιριού, θα συνεχίσουμε να μπλοκάρουμε την Τουρκία σε κάθε διεθνές επίπεδο», σημείωσε. Τέλος, είπε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. «Προετοιμαζόμαστε για το κακό, αλλά δουλεύουμε για το καλό», σημείωσε.