«Στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να υπάρχει ένα σαφές μήνυμα στήριξης, όχι μόνο των ελληνικών θέσεων, αλλά στήριξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών».  Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ στην Αθήνα, με τον νέο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «οι διεθνείς σχέσεις αντιμετωπίζονται στο πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, λύνονται μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο δε χωρούν ούτε εκβιασμοί, ούτε συμπεριφορές που ταιριάζουν στους προηγούμενους αιώνες».

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ζητήματα συνεργασίας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε «ότι η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων. Και πέρα από τους δεσμούς που μας ενώνουν μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό το ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή, για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε μια σειρά από θέματα που άπτονται διεθνών εξελίξεων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, επισήμανε ότι «είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για την Ευρώπη. Και αυτή η κρίσιμη απόφαση έχει να κάνει με τον τρόπο που η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Αν η Ευρώπη τελικά θ’ αποφασίσει να δείξει ότι έχει μέσα από τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, δύναμη αποτροπής και δύναμη να υψώσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε τρίτες προκλήσεις, όπως είναι η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, τις οποίες υφίστανται και η Ελλάδα και η Κύπρο».

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Μπον τη Γαλλική Δημοκρατία, για «τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει στην ενίσχυση των ελληνικών προσπαθειών, ώστε την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής, να υπάρχει ένα σαφές μήνυμα στήριξης, όχι μόνο των ελληνικών θέσεων, αλλά στήριξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών» - όπως είπε.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν και η Γαλλική Κυβέρνηση στο σύνολό τους, έχουν καταστεί σημαντικοί αρωγοί των ελληνικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας μέσα στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «απέναντι στην πολιτική που θέλει την άσκηση της δύναμης και την εξάσκηση της βίας, ως μέσο επίτευξης των στρατηγικών στόχων, εμείς προτάσσουμε τη δύναμη της διπλωματίας, προτάσσουμε τη δύναμη του Διεθνούς Δικαίου, προτάσσουμε τη δύναμη των στενών και καλών επαφών».