Την τεράστια προσφορά του Χαμόγελου του Παιδιού εξήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 25 χρόνια δράσης του «Χαμόγελου», ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη τον Πρόεδρό του, Κώστα Γιαννόπουλο για την σπουδαία συνεισφορά του εθελοντικού οργανισμού στην προστασία των παιδιών, που ενσαρκώνει – όπως είπε – το όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου. «Ο μικρός Ανδρέας πριν από 25 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο μέσα από το χαμόγελό του και σήμερα εμπνέει όλα τα παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στις δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή μπήκε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, ειδικά την περίοδο της πανδημίας που υπήρξε έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που αποτυπώνεται και στο κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη οι νέοι να εμπλακούν περισσότερο στις δημοκρατικές διαδικασίες, να αισθανθούν την υπευθυνότητα του πολίτη, γιατί αυτοί θα είναι η επόμενη φυσική ηγεσία της Ευρώπης. 

Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τις προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία στο θέμα της εκπαίδευσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης με τη διάθεση στα σχολεία 90.000 tablet και laptop για τους μαθητές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ σημείωσε και τον δυνητικό ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει το «Χαμόγελο του Παιδιού» ως εταίρος στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. 

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε το μήνυμα ότι «όλοι μαζί αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, με ένα μεγαλύτερο χαμόγελο!».