Συγκεκριμένα, το άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού- ο οποίος τους προηγούμενους έξι μήνες διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης- δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα που η Ελλάδα παρέδιδε τη σκυτάλη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Γερμανία. Πρόκειται για μια Προεδρία που, όπως σημειώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός, έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο άρθρο του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα μετέτρεψε την πρόκληση της πανδημίας σε ευκαιρία ανάδειξης και εκ νέου νοηματοδότησης των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατέγραψε επίσης τις παρακαταθήκες που κληροδοτεί η Ελληνική Προεδρία στις επόμενες χώρες, που θα βρεθούν στο μέλλον στο τιμόνι του Οργανισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Διακήρυξη των Αθηνών, την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας και την πρώτη Ψηφιακή Προεδρία, που καθιέρωσε στην ιστορία του θεσμού (E-Chairmanship).

Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής, αλλά ότι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας αφήνει το πνεύμα της Δημοκρατίας πιο ενισχυμένο για τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδίως τους νεότερους, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη κατάκτηση της Ελληνικής Προεδρίας.

 

Διαβάστε εδώ το άρθρο