«Με την Ιταλία μας συνδέουν πολλά. Έχουμε κοινό όραμα για μία πιο ισχυρή και φιλόδοξη Ευρώπη, που θα βασίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Με την Ιταλία μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ατζέντα». 

Αυτό τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, σχετικά με τα αποτελέσματα της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη, όπου είχε συνομιλίες με τον Υφυπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα Βιντσέντσο Αμέντολα και την Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλάει για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και σημειώνει πως «το μήνυμα που στέλνει πλέον η Ευρώπη είναι σαφές: αν η Τουρκία θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση μαζί της, θα πρέπει να συνεργαστεί, να αποδείξει ότι ασπάζεται τις αξίες της και, φυσικά, ότι σέβεται όχι απλώς το πρωτόκολλο, αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο». 

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένως σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς επίλυση, αυτή της οριοθέτησης  των θαλάσσιων ζωνών. 

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Σας ανησυχεί ότι η πανδημία μπορεί να επιτείνει την πολιτική φθορά στην κυβέρνηση; Ήδη καταγράφονται και σημάδια πολιτικής κόπωσης σε μετρήσεις που δεν είναι αμελητέα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Μήπως έχει έρθει η ώρα για μια διαφοροποίηση της στρατηγικής; 

Κατανοώ απολύτως την κόπωση της κοινωνίας λόγω της πανδημίας. Όμως, θεωρώ ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, για να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών και, παράλληλα, να στηρίξει οικονομικά με κάθε δυνατό τρόπο όσους πλήττονται. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, η άψογη οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, η μαζική προμήθεια self-tests, η μάχη που δώσαμε με τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα 72 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, όλα αυτά πιστώνονται στην κυβέρνηση. Και δείχνουν ακριβώς μια κυβέρνηση ετοιμοπόλεμη, προετοιμασμένη σε όλες τις φάσεις αυτής της δύσκολης κατάστασης, που διατηρεί τον έλεγχο, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που οι πολίτες αποδοκιμάζουν με ηχηρό τρόπο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, την αντιπολιτευτική του τακτική στην πανδημία. Φυσικά, επαγρυπνούμε πάντα και, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάνουμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές. Ήδη, μεθοδικά και προσεκτικά, άνοιξαν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, σύντομα ο τουρισμός και η εστίαση. Είμαι αισιόδοξος, η «Ελευθερία» μας πλησιάζει. 

 

Το Sofa-Gate έχει προκαλέσει πλείστες όσες αναταράξεις στην Ευρώπη. Θεωρείτε ότι χρειαζόταν ένα θέμα πρωτοκόλλου για να καταλάβει η ευρωπαϊκή ηγεσία με ποιον έχει να κάνει;

Το sofa-gate ήταν πράγματι μια αμήχανη και δυσάρεστη εικόνα, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών της Τουρκίας, που προκαλούν ανησυχία σε όλους τους Ευρωπαίους, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών. Την ίδια ανησυχία προσλαμβάνω κι εγώ στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Υπάρχει διάχυτη  επιφυλακτικότητα, αν όχι καχυποψία. Κατανοούν ότι η Τουρκία εμπλέκεται σε όλα τα πολεμικά μέτωπα της περιοχής, απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια, προκαλεί την Ελλάδα, παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου, έχει απομακρυνθεί από τις επιταγές του Κράτους Δικαίου. Και το μήνυμα που στέλνει πλέον η Ευρώπη είναι σαφές: αν η Τουρκία θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση μαζί της, θα πρέπει να συνεργαστεί, να αποδείξει ότι ασπάζεται τις αξίες της και, φυσικά, ότι σέβεται όχι απλώς το πρωτόκολλο, αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. 

 

Τι σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αποκάλεσε τον κ. Ερντογάν «Δικτάτορα» κατά την άποψή σας; Διαφαίνεται κάποια αλλαγή στάσης ακόμα και παραδοσιακών συμμάχων της Άγκυρας;

Είναι αλήθεια ότι η τοποθέτηση του κ. Ντράγκι προκάλεσε αίσθηση. Φαίνεται ότι κάποιοι  Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν πλέον την ίδια ανεκτικότητα που είχαν μέχρι πρόσφατα απέναντι σε κάποια γεγονότα στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πρωτίστως ένα σύνολο αρχών και αξιών με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Πάντως από την Τουρκία εξαρτάται ποιο δρόμο θα διαλέξει να πορευτεί, για να έχει και την ανάλογη μεταχείριση τόσο από την Ευρώπη συνολικά όσο και από τα επιμέρους κράτη-μέλη της.

 

Μπορεί να υπάρξει μια σχέση με κανόνες με την Τουρκία; Πιστεύετε ότι θα έχουμε μια περίοδο καταλλαγής στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι;

Εμείς πιστεύουμε στη διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του στην Άγκυρα. Η Ελλάδα πιστεύει πάντα στον διάλογο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της. Έχουμε όμως καταστήσει σαφές ότι δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας. Η Ελλάδα μιλάει την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της αλήθειας παντού και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βρίσκουμε κοινό τόπο, όπως συνέβη με την Ιταλία και την Αίγυπτο, πάντα στη βάση νομιμότητας και των αρχών καλής γειτονίας. Με την Τουρκία, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς επίλυση, αυτή της οριοθέτησης  των θαλάσσιων ζωνών. Οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν με την Τουρκία, εφόσον συνεχιστούν με πνεύμα καλής πίστης και εφόσον η Τουρκία απέχει από προκλητικές ενέργειες, μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Άλλωστε, όσο η Τουρκία μένει στο τραπέζι των συζητήσεων και δέχεται πιέσεις και από τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ούτε προς το δικό της συμφέρον να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στη περιοχή.

 

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κ. Δένδια που βρέθηκε δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες στη Λιβύη, έχει σταλεί σαφώς το μήνυμα ότι η λιβυκή Εθνοσυνέλευση δεν θα πρέπει να κυρώσει το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο. Έχει καταστεί σαφές το ελληνικό μήνυμα στις Λιβυκές αρχές;

Πράγματι, το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λιβύη ήταν σαφές και θεωρώ ότι έφτασε στον παραλήπτη του, αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Λίβυος Πρωθυπουργός όχι στη Λιβύη ή στην Ελλάδα, αλλά μέσα στην Τουρκία. δηλαδή εκεί που έπρεπε να ακουστούν. Μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού, έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα δε γίνεται να αποκλειστεί από τη συζήτηση για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής. Κι αυτό έγινε! Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη, συμφωνήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να συνδράμει στην πολιτική, διπλωματική και οικονομική ανασυγκρότηση της Λιβύης, αλλά, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί και να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι της, όπως γνωρίζουν καλά και οι Λίβυοι γείτονές μας. 

 

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή σας στην Ιταλία τόσο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο;

Με την Ιταλία μας συνδέουν πολλά. Έχουμε κοινό όραμα για μία πιο ισχυρή και φιλόδοξη Ευρώπη, που θα βασίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Με την Ιταλία μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ατζέντα. Είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος και βέβαια ένας λαός με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλά κοινά. Με την Ιταλία η συνεργασία πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, διαρκής και διευρυμένη. Υπάρχει κοινή προσέγγιση και συναντίληψη τόσο στο θέμα της Λιβύης όσο και στο μεταναστευτικό αλλά και στα θέματα ασφάλειας στην ΝΑ Μεσόγειο. Ειδικότερα, για τη Λιβύη η διαδικασία ανοικοδόμησης και η σταθεροποίηση της χώρας βρίσκονται στις προτεραιότητές μας. Η Ελλάδα βγαίνει μπροστά και παίρνει πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, για να συντονιστούμε όλοι μαζί, να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε εκείνες τις πολιτικές, που θα εξυπηρετήσουν τα κοινά συμφέροντα.