«Είναι πολλά αυτά που μας συνδέουν με τη Ρωσία και το Έτος Ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας 2021, που συμπίπτει με την ιδιαίτερα συμβολική για τη χώρα μας επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, συνιστά ιδιάζουσα ευκαιρία για να τα αναδείξουμε», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής κοινού πρακτικού για το πρόγραμμα του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παλαιά Βουλή. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ο πολιτισμός και η ανταλλαγή απόψεων για ιστορικά θέματα είναι μία στέρεα βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τη σχέση και τη συνεργασία των χωρών μας, στις εύκολες και δύσκολες συγκυρίες».
Χαρακτηριστικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα της μετατροπής του μνημείου της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Επισήμανε επιπλέον ότι  η ολοκλήρωση της συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την επιστροφή των αρχείων των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων που φιλοξενούνται σήμερα στα ρωσικά αρχεία «θα έδινε ακριβώς το μήνυμα της βαθύτερης συνεργασίας στα θέματα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος».
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα στο τέλος του έτους.