Σειρά συναντήσεων με τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά και M. Sefcovic και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Oliver Vàrhelyi και Virginijus Sinkevicius είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνεχίζοντας τις επαφές για την ενίσχυση της φωνής της Ελλάδας μέσα στην Ένωση και την προβολή των ελληνικών θέσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε αρχικά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και την Διεύρυνση κ. Oliver Vàrhelyi, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Επισήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδειχθεί συνεπής και αξιόπιστη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι τους και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αναλάβει εποικοδομητικό ρόλο στις ενταξιακές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη Τετάρτη, όπου η χώρα μας προσκάλεσε τα Δυτικά Βαλκάνια να συμμετάσχουν στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Vàrhelyi δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ελληνική αυτή πρωτοβουλία, χαιρετίζοντας τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών κ. Maros Sefcovic. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης, τον οποίο έχει αναλάβει να συντονίζει στην Ελλάδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει από όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και τοπικούς φορείς να συμμετέχουν στον Διάλογο με ιδέες, προτάσεις και εκδηλώσεις, καθώς και να ενεργοποιήσουν τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. "Είναι η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά οι Ευρωπαίοι για το πού θέλουν να πάει η Ευρώπη. Και είναι η ώρα η Ευρώπη να τους ακούσει, αν θέλει να πάει μπροστά", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε εκτενή συνάντηση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevicius. Η αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών κινδύνων και η προστασία του οικοσυστήματος της Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο, ιδίως υπό το φως όσων συμφώνησαν οι Eu Med στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της παράνομης αλιείας από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης καταδίκασε τη συγκεκριμένη στάση της Τουρκίας ως παράνομη και αντίθετη στο Ενωσιακό και Διεθνές Δίκαιο και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η Τουρκία δεν παραβιάζει όχι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός συνάντησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε στον Έλληνα Επίτροπο ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα αθρόας εισόδου προσφύγων και μεταναστών, όπως το 2015 και ότι η Ευρωπαϊκή