Μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την Αυστριακή ομόλογό του Karolina Edtstadler,Υπουργό αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Σύνταγμα, η οποία επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας. Η εκδήλωση είχε τίτλο “Let’s listen to the future” και καλεσμένοι των δύο υπουργών ήταν φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση σε σπουδές διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων και διεθνούς δικαίου.

Οι φοιτητές έθεσαν στους δύο υπουργούς όλα τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν: το μεταναστευτικό, τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειες, τη Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, την κλιματική κρίση. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν μαζί τους για όλα ανοιχτά και πρόθυμα και μοιράστηκαν τις θέσεις τους, προσωπικές και πολιτικές.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην αρχική του τοποθέτηση, αυτός ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης «συνίσταται στο να αντιληφθούμε τι εννοούμε ως ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ο καθένας είναι Έλληνας ή Αυστριακός πρώτα, αλλά όλοι νιώθουμε Ευρωπαίοι. Αυτό που μας δένει είναι η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Και στη Νέα Γενιά, στην οποία αυτή η ταυτότητα είναι πιο ζωντανή, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πώς μπορούμε να ακούμε ο ένας τον άλλο, να συνεργαζόμαστε και να φτάνουμε σε συναίνεση για θέματα που μάλλον έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε στους νέους φοιτητές ότι η Ευρώπη αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα από τις κρίσεις και ότι, αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις, βρίσκουμε κοινούς τρόπους να απαντάμε σε αυτές. «Το σημαντικό είναι να μην αφήσουμε χώρο για διαφορετικές προσεγγίσεις σε κοινές προκλήσεις», είπε με αφορμή το Brexit και η κα. Edtsandler συμφώνησε μαζί του.

Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο Υπουργοί, απαντώντας σε φοιτήτρια που σχολίασε ότι η ευρωπαϊκή νεολαία δεν είναι πάντοτε πλήρως ικανοποιημένη από τη στάση της Ευρώπης, συμφώνησαν ότι, μπροστά στον ευρωσκεπτικισμό,  η απάντηση είναι μία: περισσότερη Ευρώπη. Και τους διαβεβαίωσαν ότι τις ιδέες που άκουσαν σήμερα από τους ίδιους, θα προσπαθήσουν να τις μετατρέψουν σε πολιτική δράση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κα. Edtsandler και τον κ. Βαρβιτσιώτη να ερωτούνται από νεαρό φοιτητή τι θα συμβούλευαν έναν νέο Ευρωπαίο. Στην ερώτηση αυτή, που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στο ακροατήριο, η κα. Edtsandler απάντησε «να ταξιδεύετε, να μαθαίνετε γλώσσες και να έχετε περιέργεια». Ο δε κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε στα παραπάνω το να ασχολούνται οι νέοι ενεργά και να μην αφήσουν άλλους να μιλάνε για τους ίδιους.

Την εκδήλωση συντόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.