Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη γιορτάστηκε σήμερα στην Κύπρο με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στις εορταστικές εκδηλώσεις και παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Αρχιεπισκόπου Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας. Αννίτας Δημητρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Χρόνια πολλά για την ημέρα! Χρόνια πολλά στον κυπριακό ελληνισμό, χρόνια πολλά στην Ελλάδα! Σήμερα, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς, τις ευχές και έχοντας την τιμή να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτή τη λαμπρή γιορτή, θέλω, πρώτα απ' όλα, να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τη σπουδαία ελληνοκυπριακή νεολαία, η οποία παρέλασε κρατώντας ψηλά τις σημαίες μας.

Είναι σημαντικό να τιμούμε τους προγόνους μας, να ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε και ότι σε όλους τους εθνικούς αγώνες θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ενωμένοι, για να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Και αυτό είναι να ζούμε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης και να δούμε επιτέλους την οριστική επίλυση του εθνικού ζητήματος του Κυπριακού στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Χρόνια πολλά για την ημέρα και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη συγκίνηση που μας πρόσφερε η μαθητιώσα νεολαία της Κύπρου!».

Απαντώντας κατόπιν σε ερώτηση σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι έχουμε συνηθίσει η Τουρκία να αυξάνει τον βαθμό της έντασης, κάθε φορά που πιέζεται. Ωστόσο, όπως τόνισε, «απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί σε κάθε επίπεδο. Έχει προετοιμαστεί μέσα από τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες και συμπράξεις, πολλές από αυτές με την Κύπρο, έχει καλλιεργήσει το έδαφος μαζί με την Κύπρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στείλει τα μηνύματα στους υπερατλαντικούς της φίλους και εταίρους και έχει προχωρήσει και σε ένα γενναίο πρόγραμμα εξοπλισμών μετά από μία δεκαετία απουσίας από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Για να στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που στηρίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και  σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι», κατέληξε.  

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισκέφτηκε την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων. Αφού περιηγήθηκε στο Στρατιωτικό Μουσείο, εξέφρασε στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΔΥΚ τη συγκίνηση και υπερηφάνεια του που βρίσκεται εκεί και τους συνεχάρη για το άξιο έργο τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, "σηκώνετε στους ώμους σας ένα μεγάλο κομμάτι της υπεράσπισης της άμυνας τους κυπριακού ελληνισμού" και υπογράμμισε ότι αξίζει τιμή, δόξα και σεβασμός σε εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Νωρίτερα το πρωί, ο Αναπληρωτής Υπουργός παρακολούθησε την πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

O κ. Βαρβιτσιώτης είχε επίσης το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.