«Η περιβαλλοντική διάσταση της ΕΕ, στην παρούσα χρονική συγκυρία, αποτελεί σημαντική συνιστώσα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεση και συντονισμένη δράση» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος με τίτλο «Δημόσιος Διάλογος στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης».

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «το να ζούμε σε έναν ασφαλή πλανήτη είναι εξίσου σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα. Έχουν τεθεί πολύ φιλόδοξοι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στόχοι που ξεπερνούν τον παγκόσμιο ορίζοντα. Θέλουμε η Ευρώπη να καταστεί η πιο πράσινη ήπειρος πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου και πιστεύουμε ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό, γιατί η Ευρώπη αποτελεί έναν χώρο, όπου υπάρχει δημοκρατία και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό μεταφέρεται και στο επίπεδο διαβίωσης και στο επίπεδο κλίματος στο οποίο ζούμε».

«Έχουμε ζητήσει από τους Ευρωπαίους πολίτες, από την Κοινωνία των Πολιτών να μας πουν σε ποια Ευρώπη θέλουν να ζήσουν και σε ποια Ευρώπη θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να σχεδιάσουμε από κοινού αυτή την Ευρώπη. Είναι η στιγμή στην οποία οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σωπάσουν και να ακούσουμε τους πολίτες της περιφέρειας της Ευρώπης, αυτούς που δεν μετέχουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σημαντική εδώ, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, κρίνεται η συμβολή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, μέσα και από την ενσωμάτωση των απόψεων της στην ψηφιακή πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αλλά και στο κλιματικό νομοσχέδιο που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες έκφρασης δημιουργικών σκέψεων αλλά και σύγκλισης πολλών φορέων που συνδιαμορφώνουν το κοινό μας μέλλον.